Erhverv

Stor forskel på, hvordan mænd og kvinder opfatter sexchikane på jobbet

Ny undersøgelse viser, at der er store forskelle på, hvordan kønnene opfatter chikanen, men i kølvandet på #Metoo-bevægelsen er Wall Street-cheferne blevet bange for at være alene med kvinder og tager en stribe forholdsregler.

Artiklens øverste billede
Der er stor forskel på, hvordan mænd og kvinder ser på grænserne for sexchikane. Det får nu magtfulde mænd til at undgå kvinder på forskellige måder. Eksempelvis vil USA's vicepræsident Mike Pence ikke spise middag alene med en kvinde, der ikke er hans hustru. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Det er slut med middage med kvinder. Især de yngre. Stil dig ikke ved siden af dem i elevatoren, sid ikke ved siden af dem i flyet, book hotelværelser på andre etager og sørg for, at der er vinduer i mødelokalerne, så folk kan kigge ind.

Det er nogle af de overvejelser, som chefer fra de øverste ledelseslag i Wall Street-selskaber i kølvandet på #Metoo-bevægelsens fremgang har tillagt sig for at undgå beskyldninger om sexchikane.

USA’s vicepræsident Mike Pence er endda gået så langt som til at sige, at han ikke vil spise middag alene med andre kvinder, med mindre det er hans hustru. 

Det skriver Bloomberg.

Journalisterne har talt med 30 mænd fra øverste cheflag, og hvor mange fortæller, at de som følge af #Metoo-afløringerne, har ændret adfærd ifht. at omgå kvinder på arbejdspladsen.

En af kilderne kalder det ligefrem for »en ukendt risiko« at ansætte kvinder, og dermed opstår der en helt ny bunke af problemer for kvinderne, fordi de ikke kommer med i de uformelle netværk og magtstrukturer, bl.a. kendt som Old Boys Network, som de egentlig kæmper for at komme ind i.

»Kvinder kæmper for at få ideer til, hvordan de skal håndtere det, fordi det påvirker vores karriere. Det er et stort tab,« forklarer Karen Elinske, der er chef for et stort netværk for kvinder i finansverdenen.

Det kan også ramme mændene selv:

»Hvis mænd undgår at arbejde eller rejse med kvinder alene af frygt for at blive beskyldt for sexchikane, så kan de ende med anklager om kønsdiskrimination i stedet,« lyder det fra Stephen Zweig, der er arbejdsretsadvokat.

Svar fra American Family Survey, som Bloomberg også skriver, viser, at der er stor forskel på, hvordan chikane opleves og hvor grænserne går. 28 pct. af mændene siger, de har haft en upassende oplevelse, mens tallet for kvinder er 60 pct. 25 pct. af kvinderne svarer, at de er blevet seksuelt forulempet af en med mere autoritet på job eller skole, mens det kun er 12 pct. af mændene. Cirka hver tredje kvinde mener, at seksuelle jokes er chikane, mens det kun er 17 pct. af mændene.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.