Erhverv

Så kom den: Robot kan lave gourmet-burgere

På en ny restaurant i San Francisco kan robot fremstille 120 gourmetburgere i timen og endda til en lav pris.

Denne robot kan fremstille 120 gourmet burgere i timen efter dine egne specifikationer - og de koster ikke specielt meget. Foto: Creator.

På en ny burgerrestaurant i San Francisco er der ingen køkkenchef eller lyden af eder og forbandelser og knive, der skærer og hakker.

I stedet er der en stille snurrende lyd af en robot, der arbejder på højtryk med at fremstille burgere på højt gastronomisk niveau, skriver BBC.

Det er burgerrestauranten Creator, der har installeret to robotter på størrelse med en mindre familiebil.

Robotterne udfører alt fra at ælte kødet, forme burgerne og skære tomater, agurker og løg samt rive ost og samle det hele med ketchup, så den er klar til servering. De to robotter kan hver lave 120 burgere i timen.

Og hver burger bliver lavet lige efter kundens behov. Kunderne bestemmer selv, hvordan kødet skal steges og hvilket tilbehør, der skal til.

Bestillingen af burgerne sker via en tablet, og selv om der er tale om ”masseproducerede burgere”, så vil Creator gerne give kunderne en gourmetoplevelse.

Alligevel koster hver burger blot seks dollars - ca 40 kr. - stykket.

Ifølge Alex Vardakostas, der er ingeniøren bag Creator, så er hver robot udstyret med 350 sensorer, 50 styremekanismer (aktuatorer) og 20 computere.

»Ved at anvende robotter bliver vi i stand til at gøre tingene på den bedste måde hver gang i modsætning til ”som det altid har været gjort”. Dermed kan vi optimere kvaliteten som ellers er begrænset af den menneskelige faktor,« siger Alex Vardakostas.

Creator er blot en af flere nye restauranter, der gør brug af robotteknologi og kunstig intelligens for at skabe nye madoplevelser for sine kunder. Normalt opfattes ”robotmad” som smagløs masseproduktion, men disse maskiner producerer i stedet et unikt produkt hver gang, skriver BBC.

Fremstillingen af brugerne foregår ved, at burgerbollen skæres op og kører på et lille samlebånd, hvor den valgte sauce sprøjtes på brødet. Derefter kører den videre og får friskskårne tomatskiver, løg og salat på toppen. I den anden ende æltes kødet, formes og steges på begge sider samtidig.

Fra start til slut tager det fem minutter at lave en burger. Men da robotten kan lave flere burgere samtidig, kan et frisk måltid produceres hvert 30. sekund.

BRANCHENYT
Læs også