Erhverv

Langtidsledigheden er på det laveste niveau siden krisen startede

Den danske langtidsledighed er halveret på seks år og er nu på det laveste niveau siden 2009. Minister håber, at et forsøg til sommer kan blive et »et nybrud« for at matche langtidsledige med virksomheder.

Så længe, der er jobs at få, skal langt størstedelen af de ledige nok finde et job hurtigt. Til gengæld går hver femte ledig i mere end et år, og dem skal der gøres noget ekstra for, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, V, som håber nyt forsøg kan blive et "nybrud". 
Foto: Jens Dresling

Den danske langtidsledighed er blandt Europas laveste og er på det laveste punkt, siden krisen satte ind. Vi skal tilbage til efteråret 2009 for at finde et tidspunkt, hvor færre mennesker end i dag havde været ledige i mindst 12 måneder, og siden højdepunktet i 2012 er langtidsledigheden i dag halveret til 32.000.

Det viser en analyse om langtidsledighed, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, har lavet for Finans.

Den viser også, at 4 af 10 ledige danskere er i job, tre måneder efter at ledigheden begyndte, og yderligere 38 pct. har fundet arbejde inden for det første år.

»Vores udfordring er ikke at få arbejdsløse i job; det får vi. Men vi får det især, fordi der er gang i hjulene, og vi har en velfungerende arbejdsmarkedsmodel. Vi er gode til at undgå, at alt for mange havner i langtidsledighed, og selv om ledighedskøen på overfladen er uændret, så er der en stor udskiftning i køen,« lyder det fra cheføkonom i AE Erik Bjørsted.

Den oplevelse bakkes op af LO.

»Disse tal viser meget klart, at vi står med en historisk chance for at få dem på kanten af arbejdsmarkedet med ind og blive en del af arbejdsmarkedet. Men vi kigger også ind i, at beskæftigelsen er stigende, der kommer flere hænder ud på arbejdsmarkedet pga. reformer, senere tilbagetrækning og flere udlændinge, og derfor er det denne gruppe, vi skal have i job nu, hvor virksomhederne ikke er så kræsne,« siger cheføkonom i LO Allan Lyngsøe Madsen.I dag
Højeste
Laveste

Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal
AKU-ledighed 4,8 145.000 7,9 (maj, 2012) 230.000 (maj, 2012) 3,1 (apr.-maj, 2008) 92.000 (apr. 2008)
Registreret ledighed 3,9 106.432 6,2 (apr.-juni, 2012) 165.400 (maj, 2012) 2,4 (maj, 2008) 66.600 (juni, 2008)

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kalder udviklingen »en helt fantastisk lykkelig begivenhed«. Han medgiver, at de ledige generelt kommer hurtigt i job, og at fokus bør være på de langtidsledige. Derfor har han store forventninger til nyt forsøg til sommer, hvor a-kasserne får et større ansvar for at få ledige i job.

Det kan især gavne på de såkaldte paradoksområder som rengøring, hvor der både er mange ledige job og høj ledighed.

»Lykkes de med det, er det et nybrud, for så vil det have en effekt i forhold til, hvordan vi får matchet den enkelte med en virksomhed,« siger ministeren.

BRANCHENYT
Læs også