Erhverv

Sjælden bog solgt for et tocifret millionbeløb

En førsteudgave af Proust-bogen "Swan's Way" er blevet solgt for et rekordbeløb på auktion i Frankrig.

Dette billede er fra en del af manuskriptet til Marcel Prousts hovedværk, "A la recherche du temps perdu" (På dansk: "På sporet af den tabte tid") med håndskrevne noter af forfatteren. Manuskriptet blev solgt på auktion for knap 664.000 pund i 2000. Arkivfoto: Wikipedia Commons

En førsteudgave af Marcel Prousts bog "Swann's Way", som den franske forfatter dedikerede til sin »little darling«, blev fredag solgt på auktion for 1,51 mio. euro - svarende til godt 11,2 mio. kr.

Det er rekord for en fransk bog på auktion.

Det oplyser auktionshuset Sotheby's til nyhedsbureauet AFP.

Auktionshuset havde på forhånd forventet, at den sjældne udgave af bogen ville blive solgt til mellem 600.000 og 800.000 euro - svarende til mellem ca. 4,5 og 6 mio. kr.

Prisen overhaler den tidligere rekord inden for fransk litteratur, som blev sat for ni år siden, hvor en udgave af digteren Charles Baudelaire's bog "The Flowers of Evil" blev solgt til 775.000 euro, skriver AFP.

Førsteudgaven af "Swann's Way" var en gave fra Proust til hans ven og elsker, Lucien Daudet, hvilket ifølge nyhedsbureauet var med til at afsløre den franske forfatters homoseksualitet. Daudet solgte sit eksemplar efter Prousts død i 1922.

Bogen udkom i 1913 og er første bind af Prousts hovedværk, "På sporet af den tabte tid".

En anden sjælden udgave af bogen blev solgt af Sotheby's auktionshus i fjor for 535.500 euro.

Læs også