Erhverv

Buffett: Læs dette digt, når aktiemarkedet går bananas

Lad være med at gå i panik, når børsernes kurser svinger vildt. Læs i stedet af digtet "If" af Kipling, lyder det fra Warren Buffett.

Lad være med at rende rundt som en forvirret høne uden hoved, når aktiemarkederne foretager store udsving. Hold dig til din strategi, lyder det fra Warren Buffett, der henviser til Kiplings digt "If" som åndelig føde. Foto: Bloomberg/Andrew Harrer

I går smed det amerikanske aktieindeks Dow Jones over 500 point. Og denne måned kan være på vej til at blive den værste december siden den store depression.

En af verdens bedste investorer, multimilliardæren Warren Buffett, har altid rådet folk til at forholde sig i ro. Der er ingen grund til at gå i panik, selvom markedet er i panik, skriver CNBC.

I stedet skal man som investor være rolig og holde sig til det grundlæggende: ”Køb-og-behold”.

I 2017-årsrapporten for Buffetts selskab Berkshire Hathaway, skrev han, at i tider med aktienedture skal man ”efterleve disse udvalgte linjer” fra det klassiske digt ”If” af Rudyard Kipling.

If you can keep your head when all about you are losing theirs ...
If you can wait and not be tired by waiting ...
If you can think – and not make thoughts your aim ...
If you can trust yourself when all men doubt you ...
Yours is the Earth and everything that’s in it.

Ifølge Buffett er nedture på aktiemarkedet uundgåelige, og de har også ramt hans eget selskab adskillige gange.

»Berkshire-aktierne har over tid oplevet fire virkelig store dyk. Det seneste var i 2008-09, hvor aktiekursen faldt med 50,7 pct. Ingen kan forudsige, hvornår det sker. Trafiklyset kan gå fra grøn til rød uden at stoppe ved gul på ingen tid,« skrev han.

Til gengæld tilbyder disse dyk en ”række enestående muligheder for dem, der ikke er handicappet af gæld”.

Men det gælder om at holde tungen lige i munden.

»Det er umuligt at forudsige, hvor dybt aktier kan falde på meget kort tid. Dine tanker kan blive rystet af vilde overskrifter og hurtige kommentarer. Og et nervøst sind træffer sjældent velovervejede beslutninger,« skrev Warren Buffett.

Indtil videre er Dow Jones-indekset i december faldet med 7,6 pct. I hele december i 1931 var faldet på 17 pct. Den hidtil næstringeste december var i 2002, hvor Dow Jones tabte 6,2 pct., viser en opgørelse fra CNBC.

Læs også
Top job