Erhverv

Mulig ekspropriation til Bestseller-højhus er en »vanskelig« manøvre

En ekspropriation af en lodsejer kan komme på tale for at realisere Bestsellers storstilede højhusprojekt. Men spørgsmålet er, om kommunen har hjemmel til en ekspropriation?

Artiklens øverste billede
Modekoncernen Bestseller vil i Brande opføre det, der kan blive Vesteuropas højeste bygning. Højhuset bliver omdrejningspunktet i en Bestseller-by, der vil svare til 88 fodboldbaner i størrelse. Illustration: Bestseller

Ikast-Brande Kommune skal måske snart afgøre, om den vil og kan tvinge en familie til at sælge sin jord til fordel for modekoncernen Bestseller.

Som Finans torsdag kunne afdække, undersøger kommunen lige nu, om der er hjemmel i loven til at ekspropriere en lodsejer i Brande, hvor Bestsellers storstilede by- og højhusprojekt skal ligge.

Hvis det ikke lykkes lodsejeren og Bestseller at blive enige om en handel på det frie marked, skal en eventuel ekspropriation komme almenvellet til gode, såfremt en kommune skal ekspropriere til fordel for en privat virksomhed.

Det fortæller Frederik Waage, lektor i offentlig ret på SDU og medlem af regeringens ekspropriationsudvalg.

»Nødvendighedskravet er ekstra skærpet, når der eksproprieres til private interesser. Ekspropriation skal være det sidste instrument, man tyer til. Det er det mest indgribende, man kan forestille sig,« siger han.

Konkret kalder han Bestseller-sagen for kompliceret at tage stilling til.

»Det er svært at sætte det enkelt op, for vi er ude i en vanskelig forvaltningsretlig manøvre. Kommunen kan nemt blive beskyldt for magtfordrejning, men omvendt kan man også sige, at kommunen bedst ved, hvad der tjener almenvellet bedst i kommunen,« siger Frederik Waage.

En lodsejer ejer en større del af det areal, der er tiltænkt Bestsellers storstilede højhusprojekt. Grafik: Anders Thykier

Jens Flensborg, partner i Codex Advokater og en af landets førende eksperter inden for ekspropriation, vil ikke forholde sig konkret til den mulige ekspropriation i Bestseller-projektet.

Generelt understreger han dog, at nødvendighedskravet er skærpet, når der skal eksproprieres til fordel for private.

»Det følger af praksis, at ekspropriation på grundlag af en lokalplan også kan ske til fordel for private, men at der i disse tilfælde gælder et skærpet krav til ekspropriationens nødvendighed. Kommunen er nødt til at kigge på, om ekspropriation er den eneste udvej for, at et projekt kan realiseres. Der skal flere lodder på vægtskålen, hvis det er til en privat frem for et offentligt sygehus,« siger Jens Flensborg, der forklarer, at det er muligt at klage over en ekspropriation.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.