Har du fået julegave af din arbejdsplads? Så koster den sikkert 580 kr.

De fleste virksomheder giver julegaver til medarbejderne, hvor gavekort har slået en købmandskurv. Prisen er typisk 580 kr., viser en rundspørge, og hvis I holder julefrokost, holder I den sikkert ude af huset.

Der er julegaver til de ansatte i de fleste af landets virksomheder. Hos medlemmerne af Dansk Erhverv koster de igennemsnit 580 kr. 
Foto: Linda Johansen

Den julegave, du har fået fra din arbejdsgiver, koster formentlig i omegnen af 580 kr., og du har enten fået et gavekort, en købmandskurv eller ting til din bolig. I hvert fald hvis din arbejdsplads er nogenlunde gennemsnitlig med Dansk Erhvervs medlemmer.

Her har 356 virksomheder svaret på en rundspørge om deres julevaner om alt lige fra gaver, deres indhold og pris til julefrokoster. 85 pct. giver julegave til en gennemsnitlig pris på 580 kr. 19 pct. giver for mere end 750 kr., mens en lignende andel får gaver for under 400 kr.

»Der er mange måder, virksomheder kan anerkende den indsats, medarbejderne har leveret i løbet af året, og her ser vi julegaverne som en del af den pulje. Der er mange andre måder at anerkende medarbejderne på, men julegaver er en meget brugt måde,« forklarer arbejdsmiljøchef i Dansk Erhverv, Anne-Marie Krag.

Rundspørgen viser også, at 75 pct. af de adspurgte holder julefrokost, og af disse holder langt størstedelen arrangementet ude af huset.

Der er ikke spurgt ind til årsagen til at holde eller ej, men Anne-Marie Krags vurdering er, at dem, der ikke holder julefrokost overvejende har en struktur eller arbejdsprocesser, der gør det svært, lige som det også kan være, at medarbejderne ikke ønsker en julefrokost, fx fordi det kun er muligt at holde den uden for arbejdstiden.

»Det at så mange virksomheder holder julefrokoster er nok et udtryk for, at virksomhederne netop bruger julefrokosten til at anerkende og skabe en social ramme i virksomheden. Der er også kommet flere steder, hvor man som virksomhed kan tilslutte sig et større selskab, hvilket gør det lettere at afvikle julefrokosten, som også kan være årsagen til, at så mange afholder julefrokost,« mener hun.

BRANCHENYT
Læs også