Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Londons finanssektor flytter 800 mia. pund til EU

Jo længere tid der går uden en aftale, jo flere værdier flyttes ud af Storbritannien, lyder vurderingen.

Brexit - britisk farvel til EU
Canary Wharf i London (foto) fyldtes i løbet af 1990'erne med finansselskaber, fordi der ikke længere var plads til alle i City of London. Nu betyder brexit, at værdier for milliarder flyttes herfra til EU. Foto: Matthew Lloyd/Bloomberg

LONDON

Den britiske finanssektor rykker værdier for omkring 800 mia. pund (godt 6.600 mia. kr.) til EU og Irland.

Det viser en opgørelse fra det globale revisions- og konsulenthus EY (tidligere Ernst & Young), der har fulgt 222 finansielle selskaber, siden de britiske vælgere ved en folkeafstemning i juni 2016 besluttede at forlade EU.

Ved at flytte værdierne til EU-lande som Frankrig, Tyskland, Holland og Irland kan banker og investorer sikre sig mod den usikkerhed, som brexit giver. Frygten går især på det såkaldte ”no deal”-brexit, hvor briterne forlader EU uden at have en samarbejdsaftale med unionen.

Brexit-dagen er den 29. marts, altså om mindre end tre måneder. Da den britiske premierminister Theresa May endnu ikke har fået sin brexit-aftale med EU godkendt i parlamentet i London, er det fortsat uvist, om Storbritannien kommer til at forlade EU med eller uden en aftale.

Beløbet på de 800 mia. dækker både værdier, som er flyttet og som planlægges flyttet.

»Jo tættere vi kommer på den 29. marts uden en aftale, jo flere aktiver vil blive overflyttet,« siger Omar Ali, leder af EY’s britiske afdeling for finansielle services, ifølge Reuters.

Ifølge Financial Times siger han også, at beløbet »stadig er beskedent« henset til finanssektoren samlede størrelse.

Opgørelsen fra EY bekræfter også, at London på ingen måde blevet ramt af de enorme jobtab, der blev talt om op til og lige efter folkeafstemningen i 2016.

Dengang lød det, at alt fra 75.000 til flere hundrede tusinde britiske finansjob var i fare, men reelt har selskaberne kun oprettet 2.000 nye job i EU, ifølge opgørelsen fra EY. Der er mulighed for at komme op mod 7.000 lidt længere ude i fremtiden. Andre opgørelser og estimater fra bl.a. den britiske nationalbank taler også om nogle relativt få tusinde job.

London er stadig uden sammenligning Europas største finanscenter og konkurrerer med New York City om at være det globale nr. 1.

Finanssektoren kaldes traditionelt for ”City” efter den ældste del af London, hvor den oprindeligt var koncentreret. I dag ligger en stor del af selskaberne dog i et nyere finansdistrikt kaldet Canary Wharf. Den samlede britiske finanssektor, inklusive alt det uden for City/Canary Wharf, har ca. 1,1-1,4 mio. medarbejdere alt efter, om beslægtede brancher som forsikring medtælles.

BRANCHENYT
Læs også