Erhverv
0

Kan Carlsberg nå centralt profitmål? Goldman Sachs tvivler

Carlsberg formår næppe at hæve driftsmarginen frem mod 2022, mener Goldman Sachs. Det er ellers et af det danske bryggeris helt centrale mål.

Investeringsbank tror ikke på Carlsbergs lødter. Arkivfoto: Imaginechina

Der er ikke meget håb for Carlsbergs stålsatte ambition om at booste driftsmarginen, så den vokser sig tættere på ærkerivalen Heinekens.

Det mener i hvert fald den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der i en analyse spår, at driftsmarginen (ebit) stort set ikke flytter på sig frem mod 2022.

Det er ellers et af Carlsbergs nøgleløfter til investorerne, at man efter bedste evne vil indsnævre kløften mellem Carlsbergs og Heinekens driftsmarginer, der i 2017 lå på hhv. 14,4 pct og 17,2 pct.

»Nu hvor selskabets omkostningsprogram nærmer sig sin afslutning, og på grund af stigende konkurrence i vigtige markeder, mener vi, at væsentlig fremgang på marginerne er usandsynlig fremadrettet,« skriver investeringsbanken.

Også Heinekens driftsmargin bliver flad hen mod 2022, forudser Goldman Sachs.

Langt fra alle deler imidlertid den holdning. Skaren af analytikere forventer i snit, at Carlsbergs driftsmargin stiger til 15,6 pct. i 2020. Hos Danske Bank er man ikke i tvivl om, at kløften mellem de to konkurrenters marginer nok skal lukke sig.

»De kommer ikke op og nærmer sig 17 pct. på den korte bane, men over tid kan jeg absolut ikke se nogen grund til, at de ikke skulle kunne komme op på 17 pct.,« siger Jonas Guldborg Hansen, analytiker hos Danske Bank.

Han peger på, at det frembuldrende kinesiske marked og Carlsbergs fokus på at øge salget af de indtjeningsmæssigt lukrative specialøl nok skal løfte marginerne på sigt. Samtidig er økonomistyringen i koncernen blevet langt bedre de seneste år.

Derudover er der håb for det russiske marked, som har været lidt af et mareridt det seneste årti for Carlsberg på grund af heftig regulering fra regeringens side. Den amerikanske konkurrent Anheuser-Busch købte sidste år rebellen Efes, hvilket kan betyde mindre priskrig.

BRANCHENYT
Læs også