20-årig student hacker Angela Merkel
Det er hverken russiske eller nordkoreanske it-specialister, der den seneste måned har hacket flere hundrede tyske politikere. Det viser sig nu at være en 20-årig tysk mand uden nogen form for it-uddannelse
En 20-årig student uden it-uddannelse har siddet hjemme i sine forældres lejlighed og hacket sig vej ind til private oplysninger om Tysklands kansler Angela Merkel og flere hundrede andre toppolitikere.
Oplysningerne er i løbet af december blevet offentliggjort drypvist på Twitter som en slags julekalender, der både har omfattet feriefotos, telefonnumre, kreditkortoplysninger, adresser og private beskeder.
Den tyske justitsminister, Katarina Barley, betegnede forleden angrebet som »alvorligt« og fastslog, at gerningsmændene havde til hensigt at svække befolkningens tillid til demokratiet og landets institutioner.
Nu viser sig imidlertid, at det denne gang ikke er russiske, nordkoreanske eller kinesiske superhackere, der har været på spil.
Tysk politi har i dag afsløret, at det er en 20-årig mandlig student fra delstaten Hessen , der står bag en af de største datalækager nogensinde i Tyskland. Tysk politi har ikke afsløret navnet på hackeren, men oplyser ifølge Reuters, at han bor hos sine forældre og ikke har nogen it-uddannelse.
Ifølge den føderale tyske politimyndighed, Bundeskriminalamt, BKA, ser det ud til, at den 20-årige har handlet på egen hånd. »Undersøgelserne indikerer foreløbig ikke, at der skulle være andre parter involveret,« hedder det i en erklæring fra BKA.
De tyske cybersikkerheds-myndigheder står tilbage med røde ører efter afsløringerne af, at en stor dreng relativt ubesværet har kunnet komme helt tæt ind på livet af næsten 1.000 tyske politikere, journalister, kunstnere og andre kendte.
Den toneangivende tyske avis Frankfurter Allgemeine, betegner faren fra hackere som gigantisk.
»Når en teenager med gennemsnitlige evner på internettet uden besvær kan erhverve nok viden til at forsåge sådan en datalæk, hvor store farer må vores virksomheder da ikke være udsat for i den digitale verden?« lyder det retoriske spørgsmål i en analyse fra Frankfurter Allgemeine.