Verdens største luftfartøj går på pension
Det nåede kun at flyve seks gange - og ikke med ubetinget succes. Nu skal det i produktion og fragte passagerer.
Det er næsten 100 meter langt, har kostet over 200 mio. kr. at bygge og har fået tilnavnet "The Flying Bum" (Den Flyvende Bagdel).
Men efter kun seks ture i luften har selskabet bag verdens største luftskib, Airlander 10, valgt at lade det pensionere. Det skriver flere britiske medier.
I stedet vil Hybrid Air Vehicles (HAV), der står bag Airlander 10, bruge kræfter på at forbedre sin prototype og skabe sin første flåde af Airlander 10-luftskibe.
HAV har endda fået tilladelse af de britiske luftfartsmyndigheder til at igangsætte en produktion, skriver BBC.
Den nuværende Airlander 10-prototype har ifølge adm. direktør Stephen McGlennan skaffet de nødvendige data til fremtidig udvikling. Derfor er der ingen grund til igen at sende det i luften, siger han.
Dermed slutter en indtil videre kort og problemfyldt rejse for det enorme Airlander 10-luftskib. Skibets første tur blev aflyst i sidste øjeblik. På sin anden tur blev flyet beskadiget under landingen.
Og på sin sidste tur styrtede det ned på en mark og sendte en kvinde på hospitalet.
Nu vil selskabet bag Airlander 10 inden for få år sende en hel flåde af Airlander 10'er i luften. Planen er, at de enorme luftskibe skal transportere passagerer.
Airlander 10 blev oprindeligt udviklet som et overvågningsfartøj til den amerikanske regering. Men luftskibet var dyrt, amerikanerne skulle spare, og så tog private over.
Udviklerne bag kalder det for en hybrid mellem et luftskib, en helikopter og et fly. Og med sine 92 meter er Airlander 10 cirka 15 meter længere end verdens længste passagerfly.