Erhverv

Dansk startup med "Bitcoin Jack" i spidsen henter millioner - vil nå en værdi på 1 mia. dollars

Det danske fintechselskab Aryze, der har ambitioner om at udvikle verdens foretrukne betalingsmetode, har hentet mere end 10 mio. kr. i en såkaldt ICO.

Artiklens øverste billede
Jack Nikogosian (tv.) og Morten Nielsen (th.) har med selskabet Aryze ambitioner om at blive verdens foretrukne betalingsmetode. Foto: Aryze

Den danske fintech-startup Aryze har hentet mere end 10 mio. kr. fra investorer til at realisere de næste skridt i virksomhedens ambitiøse plan.

Målet er at skabe en global betalingsløsning ved hjælp af blockchain-teknologi, og at Aryze skal nå en værdi på 1 mia. dollars.

De mere end 10 mio. kr. er hentet via en såkaldt initial coin offering (ICO). Ifølge Aryze er det den første succesfulde ICO, der er blevet gennemført fra Danmark.

»Det har ikke været nemt. Da vi begyndte processen, kostede en bitcoin næsten 20.000 dollars, men nu er den nede omkring 3.500 dollars,« siger Jack Nikogosian til Finans.

283 investorer fra 15 forskellige lande har købt såkaldte Ryze-tokens.

»De første, der købte var hard core kryptofolk fra Skandinavien, der forstår alt ved vores projekt. Derudover har vi traditionelle angel-investorer, og så har vi folk, som forstår vores vision og koncept, men som ikke er tech-savy,« forklarer Jack Nikogosian.

Jack Niokogosian går under navnet Bitcoin Jack i kryptomiljøet, og han levede tilbage i 2015 i en måned ved kun at bruge bitcoins. Dengang var han salgskonsulent i den danske bitcoin-virksomhed Coinify, men i 2017 stiftede han Aryze. Carl Jenster og Morten Nielsen er medgrundlæggere af virksomheden.

Morten Nielsen har en fortid i storbanker som J.P. Morgan og UBS, men han er nu finansdirektør i Aryze. Han forklarer, at man med en ICO har separeret ejerskabet og pengestrømmene i selskabet.

I stedet for at rejse friske penge ved at sælge en ejerandel i Aryze, har startup’en solgt Ryze-tokens til investorerne. Når Aryze efter planen begynder at få penge i kassen, vil det komme investorerne til gode.

»Vores investorer vil både deltage i de fremtidige bruttooverskud og de vil have mulighed for at sælge deres tokens igen når Ryze-tokens i indeværende år optages til handel på en kryptobørs. Vores model gør, at når vi tjener 100 dollars, så er vi forpligtede til at gå ud på markedet, og købe for 50 dollars Ryze-tokens til markedsprisen. Dette vil skabe en konstant efterspørgsel, og dermed burde prisen stige,« forklarer Morten Nielsen til Finans.

Aryze har en målsætning om at skabe verdens foretrukne betalingsmetode ved hjælp af en applikation kaldet M.A.M.A og en stable coin. Det er en kryptovaluta, som ved at være knyttet til et givent lands fysiske kontanter vil have en stabil pris.

Kombinationen af M.A.M.A og kryptovalutaen skal gøre det billigere og nemmere at betale eller overføre penge inden for et givent lands grænser, men også på tværs af grænser.

Forretningsidéen førte i sommer til, at Aryze blev kåret til den bedste nye startup med det største forretningspotentiale ved prisuddelingen til Copenhagen Fintech Week.

I dag beskæftiger Aryze 12 personer, men med pengene, som virksomheden har rejst, skal der ansættes flere folk til at sætte liv i projektet. Samtidig er en del af pengene øremærket en kommende finansieringsrunde, hvor Aryze vil rejse et trecifret millionbeløb.

Her har en kapitalfond, som har deltaget i den første ICO, ifølge Aryze allerede meddelt, at den vil investere yderligere penge. Aryze vil dog ikke oplyse, hvilken kapitalfond der er tale om.

Den kommende finansieringsrunde er ikke det eneste store tal, man taler om i Aryze. Planen er nemlig, at virksomheden skal nå op på en værdi på 1 mia. dollars svarende til mere end 6 mia. kr.

»Det lyder ambitiøst, men det er baseret på konservative beregninger, så vores estimater er realistiske,« siger Morten Nielsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.