Erhverv

Sydbank: Ny mølleplatform befæster Vestas' førerposition

Jacob Pedersen, analysechef hos Sydbank, vurderer, at lanceringen af Enventus og de to nye mølletyper, V150 og V162 øger forudsætningerne for at holde forspringet til rivalerne i længere tid. Foto: Kimamo Kabii

Vestas' lancering af produktplatformen Enventus, der tilbyder modulopbyggede møller, er den danske vindmølleproducents adgangsbillet til en fortsat plads på førersædet i den teknologiske udviklingskamp i sektoren. Sådan lyder vurderingen fra Sydbank, efter at den nye platform officielt er blevet præsenteret torsdag.

- Den nye platform sætter en standard, som Vestas’ konkurrenter vil stræbe efter i de kommende år. Den vil igennem produkttilpasning og -forenkling medvirke til at sikre selskabets position og indtjeningskraft i industrien, skriver Jacob Pedersen, der er analysechef hos Sydbank, i en kommentar.

Han vurderer, at lanceringen af Enventus - og de to nye mølletyper, V150 og V162, som begge kommer med en kapacitet på 5,6 megawatt (MW), hvilket gør dem til Vestas' kraftigste på landjorden hidtil - øger forudsætningerne for at holde forspringet til rivalerne i længere tid.

- Selskabet efterlader efter vores vurdering konkurrenterne i baghjul. En position Vestas også har henvist dem til i de seneste år - både målt på ordreindgang og indtjeningsevne, skriver Jacob Pedersen.

Lanceringen af de nye mølletyper skal også være med til at nedbringe prisen på vindenergi, fordi de modulopbyggede møller kan betyde lavere enhedsomkostninger.

- Det er forventet at give stordriftsfordele og muligheder for at optimere nuværende og fremtidige behov i værdikæden såsom designcyklusser og transport, skriver Vestas i en pressemeddelelse om nyskabelsen.

Møllerne er desuden særligt velegnet til at blive rejst på steder, hvor projektudviklerne kun må installere et begrænset antal møller og derfor skal gå efter de størst mulige, påpeger Vestas.

Med opgraderingen overhaler Vestas en af de store konkurrenter, General Electric (GE), der sidste år kom med en ny landmølle med en kapacitet på 5,3 MW og en rotordiameter på 158 meter.

Tyske Enercon har tidligere installeret møller på 7,5 MW på landjorden, men det er ikke fast praksis længere.

De nye Vestas-møller ventes installeret som prototyper i henholdsvis andet halvår af 2019 og midten af 2020, hvorefter begge kan komme i serieproduktion i løbet af 2020.

På sigt skal de desuden erstatte de møller, Vestas har i 2 MW- og 4 MW-platformene. Og selv om de er målrettet onshorebrug, så kan de på sigt være egnede som havmøller, nævner Vestas i pressemeddelelsen.

BRANCHENYT
Læs også