Erhverv

Topdanmark leverer bundlinje stort set som ventet - vækst skuffer

Forsikringskoncernen Topdanmark kom ud af fjerde kvartal af sidste år med et nettooverskud på 259 mio. kr., hvilket kun var en anelse under analytikernes forventninger.

Ifølge estimater indsamlet af Topdanmark selv havde analytikerne estimeret et overskud på 263 mio. kr. for årets sidste tre måneder. I samme periode af 2017 havde forsikringsselskabet et overskud på 379 mio. kr.

Det samlede investeringsafkast (afkast på aktiver samt hensættelse til kursregulering med videre på skadehensættelser) blev et underskud på 155 mio. kr., hvilket var værre end forventningerne, der lød på minus 88 mio. kr. Samme kvartal i 2017 gav et overskud på den post på 15 mio. kr.

- Mens vi i 2017 kom ud med et investeringsafkast, der lå væsentligt over, hvad vi forudsatte ved årets begyndelse, er det modsat i 2018.

- Ikke mindst udviklingen på aktiemarkedet i sidste kvartal af 2018 har slået et hul sådan, at vi for hele året kommer ud med et beskedent investeringsafkast på 16 mio. kr., siger topchefen Peter Hermann i en kommentar. Han understreger, at den negative udvikling i Q4 er på niveau med markedet og benchmark.

Toplinjen - bruttopræmieindtægterne i skadesdelen - endte på 2249 mio. kr. mod ventet 2302 mio. kr. og 2245 mio. kr. i fjerde kvartal sidste år.

Det forsikringstekniske resultat af skadesforsikring landede på 411 mio. kr. i kvartalet mod ventet 384 mio. kr. af analytikerne og 401 mio. kr. i samme kvartal året før.

- Fremgangen skyldes, at større afløbsgevinster i Q4 2018 end i Q4 2017 mere end kompenserede for et dårligere forløb for afløb, forklarer selskabet.

Det forsikringsmæssige nøgletal combined ratio (eksklusive afløbsgevinster), der sætter erstatningsudgifterne i forhold til præmieindtægterne - og derfor helst skal være lavt - landede i kvartalet på 88,1, mens der var ventet 86,8. Der blev nået 86,3 i samme periode sidste år.

Afløbsgevinster er kapital reserveret til tidligere skader, som så efterfølgende ikke har vist sig at blive så dyre som oprindeligt ventet.

TOPDANMARK OPPRÆCISERER PRÆMIEVÆKST

Topdanmark justerer de tidligere offentliggjorte forventninger til 2019 for præmievæksten. Skønnet for præmievæksten i skadesforsikring i 2019 er præciseret til "højere end i 2018" mod tidligere "positiv".

Combined ratio, der populært sagt sætter udbetalte erstatninger og omkostninger i forhold til præmierne, ses uændret på 89-90 for 2019 eksklusive afløbsgevinster mod tidligere ventet 89-90.

Forsikringskoncernen ser den såkaldte modelmæssige resultatprognose lande på 1000-1100 mio. kr. eksklusive afløb. Den er ikke tidligere offentliggjort.

Topdanmark foreslår, at der udbetales et udbytte på 15 kr. per aktie for regnskabsåret 2018. Analytikere adspurgt af Ritzau Estimates ventede 15,50 kr. i udbytte per aktie, mens der året før blev udloddet 19 kr. per aktie.

Udbyttet på 15 kr. per aktie svarer til en payout-ratio på 101,5 og en udbytteprocent på 5,2. Forsikringskoncernen har en udbyttepolitik om at udbetale mindst 70 pct. af overskuddet til aktionærerne.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.