Ørsted får etableringstilladelse for havvindprojekter i Taiwan
Den danske energikoncern Ørsted er nu et skridt tættere på at kunne underskrive en elkøbsaftale for en del af selskabets kommende havvindmølleparker.
Ørsted har nemlig fået den endelige etableringstilladelse for projektet Changhua 1 og 2a, fortæller Henrik Poulsen, der er administrerende direktør hos Ørsted, under en telekonference torsdag.
I en pressemeddelelse fortæller energiselskabet, at Ørsted i løbet af de kommende uger vil samarbejde med de taiwanske myndigheder og lokale interessenter om at færdiggøre leverandørkædeplanen og få en elkøbsaftale på plads.
Under telekonferencen fortæller topchefen desuden, at Ørsted forventer at kunne træffe den endelige investeringsbeslutning i andet kvartal i år.
Etableringstilladelsen er en forudsætning for, at energikoncernen kan underskrive en elkøbsaftale med det statslige elselskab Taipower for projektet, der står til at få en kapacitet på 900 megawatt (MW). Derudover har Ørsted også sidste år vundet retten til at slutte 920 MW til elnettet i Taiwan i en prisauktion.
Onsdag kom det frem, at myndighederne i Taiwan har besluttet at sænke afregningsprisen for havvind, der underskriver en elkøbsaftale i 2019, mindre end først annonceret.
Udviklerne kan dermed se frem til en tarif på 5,516 nytaiwanske dollar per kilowatt-time, som ligger fast de første 20 år af projektets levetid. Det er højere end de 5,1060 nytaiwanske dollar per kilowatt-time, som regeringen forslog i et udspil i november. Det forslag skabte siden stort postyr blandt flere udviklere, der havde planer om at udvikle og bygge havvindmølleparker i Taiwan.
Udviklerne kan også i stedet vælge at få en differentieret tarif, som er højere i de første 10 år af projektets levetid, og som efterfølgende ligger på et lavere niveau i de efterfølgende 10 år.
Den nye tarif for 2019 er dog et stykke under det støtteniveau, som udviklerne kunne have fået, hvis de havde underskrevet en elkøbsaftale sidste år, hvilket Ørsted i første omgang havde regnet med. Hvis det var lykkedes, kunne Ørsted havde fået en elkøbsaftale med en afregningspris på 5,8498 nytaiwanske dollar per kilowatt-time.
På telekonferencen bemærker Henrik Poulsen også, at 2019-tariffen ikke er så stærk som den, der gjaldt sidste år, men at den trods alt er bedre end først foreslået. Derfor arbejder Ørsted nu også tæt sammen med leverandørerne i Taiwan om at afbøde den negative effekt af den sænkede afregningspris.
- Vi vil se en negativt effekt fra ændringerne, og nu skal vi diskutere, hvordan vi kan arbejde sammen om at gøre projekterne investerbare og sikre, at vi kan fortsætte med projekterne. Diskussionerne vil tager noget tid, lyder det fra den administrerende direktør.
Han fortæller, at diskussionerne kan tage et par måneder, men at selskabet venter at have taget den endelige investeringsbeslutning "senest i andet kvartal".
/ritzau/FINANS