Erhverv

Britiske virksomheder poster milliarder i EU-lande

Brexit skubber milliarder af investeringskroner ud af Storbritannien. Ifølge en ny undersøgelse vælger britiske virksomheder at investere i EU-lande frem for hjemlandet pga. brexit.

Usikkerheden omkring brexit har ført til, at britiske virksomheder har vendt hjemlandet ryggen for i stedet at investere mere i virksomheder i EU-lande. Foto: AP/Frank Augstein

Storbritannien går glip af adskillige milliarder, der normalt plejer at blive investeret i landet. Brexit har ifølge en ny undersøgelse fra London School of Economics betydet, at britiske virksomheder har investeret i EU-lande i stedet for i hjemlandet. Det skriver CNBC.

Fra afstemningen, hvor briterne nåede til enighed om at forlade EU, og frem til 3. kvartal af 2018 er Storbritannien ifølge undersøgelsen gået glip af investeringskroner for samlet set 8,3 mia. pund - svarende til knap 71 mia. kr.

Milliardbeløbet svarer til en stigning på 12 pct., som britiske virksomheder har øget deres direkte investeringer i EU-lande med. De penge ville ifølge undersøgelsen normalt være investeret i hjemlandet, og derfor repæsenterer de et tab for Storbritannien.

Undersøgelsens forfattere spekulerer ifølge CNBC i, at de britiske virksomheder har sendt en del af deres produktion til EU, fordi de forventer, at brexit vil gøre handelsbarrierne større med det resultat, at Storbritannien bliver et mindre attraktivt land at gøre forretninger i.

Det er ikke kun investeringskroner fra egne virksomheder, Storbritannien går glip af pga. brexit. Undersøgelsen er kommet frem til, at også virksomheder fra EU er blevet mere tilbageholdende med at investere i Storbritannien. Deres direkte investeringer er efter brexit-afstemningen faldet med 11 pct. - svarende til 3,5 mia. pund.

»Den økonomiske risiko ved brexit er større for Storbritannien. De britiske virksomheder føler sig tvunget til at investere mere i EU, men ikke omvendt,« siger Dennis Novy, en af forfatterne bag rapporten, ifølge CNBC.

Det samlede tab pga. ændrede investeringsmønstre i kølvandet på brexit-afstemningen løber dermed samlet set op i knap 12 mia. pund, som i danske kroner svarer til omkring 100 mia.

Brexit finder sted 29. marts.

BRANCHENYT
Læs også