Erhverv

Flymilliardærs storebror begæret konkurs

Ni tidligere ansatte har sagsøgt selskab ejet af Norwegian-direktøren Bjørn Kjos' storebror.

Tore Kjos stiftede i 1987 Read sammen med sin lillebror Bjørn Kjos (på billedet), der siden blev milliardær på at opbygge lavprisflyselskabet Norwegian. Foto: Gregers Tycho.

Den norske olieservicevirksomhed Read A/S, der er ejet af Norwegian-topchef Bjørn Kjos' storebror, Tore Kjos, er på vej mod konkurs. Det skriver flere norske medier, heriblandt Dagens Næringsliv og E24.no.

Ni tidligere ansatte har sagsøgt selskabet og fremsat en konkursbegæring, efter at de ikke havde fået deres løn. Og nu har retten givet dem medhold.

»Baseret på det, som er fremført under sagen, finder retten frem til, at den sagsøgte (Tore Kjos, red.) er illikvid. Ud fra de foreliggende oplysninger drejer det sig tydeligvis ikke om en forbigående, kortvarig betalingsudygtighed,« lyder det i rettens kendelse.

Tore Kjos stiftede i 1987 Read sammen med sin lillebror Bjørn Kjos, der siden blev milliardær på at opbygge lavprisflyselskabet Norwegian. Storebroderen ejer cirka 98 pct. af holdingselskabet bag Read, mens lillebror Bjørn Kjos og hans familie ejer cirka 1,7 pct.

De økonomiske problemer i Read, der er specialister inden for seismistiske undersøgelser af oliebrønde, skyldes bl.a. problemer med en samarbejdspartner i Mexico.

»Vores lokale mellemleverandør er stukket af med 50 mio. norske kroner, og det er mange penge for et lille selskab som Read Group,« sagde Tore Kjos for nyligt til Dagens Næringsliv.

Tore Kjos ejer indirekte aktier i lillebroderens flyselskab Norwegian til en værdi af 120 mio. norske kroner. Men pengene er låst, og derfor har han ikke kunnet imødekomme de ni tidligere ansattes krav om efterbetaling af løn og feriepenge for i alt 1,2 mio. norske kroner.

Så sent som mandag udtalte Tore Kjos til Dagens Næringsliv, at han var nødt til at sælge ud af sine Norwegian-aktier for at sikre driften af Read.

Han kan fortsat vælge at anke konkurskendelsen.

BRANCHENYT
Læs også