Erhverv

Stort dansk landbrugsfirma i kæmpe tab

Tørken og en opsigtsvækkende svindelsag, der bl.a. omfatter FBI, har været dyr for sprøjteproducenten Hardi International. Direktøren forventer bedring.

Indtjeningen er under voldsomt pres i sprøjtekoncernen Hardi International.
Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Ulykkerne er væltet ned over den danske industrivirksomhed Hardi International, der fremstiller sprøjteudstyr til landbruget.

Tørke, valutasmæk og en svindelsag betød, at selskabet i seneste regnskabsår tabte 54 mio. kr. ud af en omsætning på 503 mio. kr. Det skriver Landbrugsavisen.

Ifølge Hardi Internationals adm. direktør, Sten Kjelstrup, er mange ting gået imod selskabet.

For det første har flere af selskabets største markeder, Østersøregionen og Australien, været ramt af tørke. Det har medført et fald i omsætningen på op mod 100 mio. kr.

For det andet har valutasmæk fra den amerikanske og australske dollar gjort ondt.

Og så var der lige en stor amerikansk forhandler, som snød det danske selskab godt og grundigt.

»Han har tyvstjålet og bedraget os. Nu er han fanget af FBI og sidder i statsfængsel, men det får vi jo ikke mange penge ud af,« siger Sten Kjelstrup til Landbrugsavisen.

Han vurderer, at svindelsagen har kostet Hardi International i omegnen af 10 mio. kr.

Hardi International har hovedkontor i Nørre Alslev på Falster og er ejet af den franske koncern Exel.

I indeværende regnskabsår forventer direktør Sten Kjelstrup et markant bedre resultat, siger han til Landbrugsavisen. Men ordreindgangen vil fortsat være mærket af tørken.

»For det kommende år forventer vi en toplinje på niveau med sidste år og at det så bliver væsentlig bedre på bundlinjen. Vi har ikke en forventning om en væsentlig omsætningsstigning, selv om mange ting begynder at flaske sig på en helt anden vis,« siger Sten Kjelstrup til Landbrugsavisen.

Hardi International producerer sprøjteudstyr til landmænd over hele verden. Selskabet har knap 400 medarbejdere.