Erhverv

Snart vil en robot parkere bilen i lufthavnen

Flere lufthavne er hoppet med på en ny bølge, hvor en robot skal parkere bilerne, der ankommer til lufthavnen.

Flere internationale lufthavne satser på robotteknologi til at parkere de rejsendes biler. Foto: PR

Er man i forvejen sent på den og skal nå et fly, skal man snart ikke længere stresse over at finde en parkeringsplads i lufthavnen, hvis man skal flyve fra Londons lufthavn Gatwick.

Senere på året vil Gatwick, som er den næsttravleste lufthavn i Storbritannien efter Heathrow, teste robotter, der parkerer bilen for en. Det skriver CNN. 46,1 mio. flypassagerer benyttede sig af lufthavnen i 2018.

Lufthavnen planlægger at teste robotteknologien, som kommer fra virksomheden Stanley Robotics, i tre måneder på en af sine langstidsparkeringspladser.

Robotten, som er døbt Stan, løfter bilen ved hjælp af en stor plade, der kommer ind under bilen, og kører den hen til en ledig plads på parkeringspladsen.

Gatwick håber på at kunne klemme mange flere biler ind på samme plads som nu, da robotteknologien gør det muligt at parkere bilerne tættere på hinanden.

170 ud af de i alt 2.350 pladser, der lige nu er på den parkeringsplads i lufthavnen, hvor teknologien skal testes, vil blive brugt til roboteksperimentet. Ved hjælp af robotteknologien forventer Gatwick ifølge CNN at få plads til 100 flere biler på samme plads, så i alt 270 biler parkeres af en robot.

Robotten vil ud over at hjælpe med at parkere bilen også have adgang til oplysninger om flypassagerens rejse. Det gør det nemlig muligt for robotten at hente bilen tilbage, så den er klar, når flypassageren ankommer til lufthavnen igen.

Fra april til august vil lufthavnen gøre klar til, at robotterne kan komme til, ved at reparere revner og andre ting, som kan påvirke robotternes arbejde.

Hvis robotterne bliver en succes, vil Gatwick overveje at anvende teknologien på to andre parkeringsområder. De har lige nu plads til 6.000 biler, men ved hjælp af robotterne, regner man med at kunne klemme 8.500 biler ind på samme område.

Andre internationale lufthavne har også vist interesse for Stanley Robotics' parkeringsrobotter. Det gælder Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris og lufthavnen i Lyon.

BRANCHENYT
Læs også