Erhverv

Facebook indsamler brugeroplysninger uden samtykke

En undersøgelse fra The Wall Street Journal viser, at det sociale medie indhenter oplysninger om brugere via andre apps.

Oplysningerne kan være af meget følsom karakter, eksempelvis omhandlende en brugers helbred eller fertilitet. Foto: AP/Marcio Jose Sanchez.

»Du giver dine apps adgang til personfølsomme oplysninger. Så fortæller de det til Facebook.«

Sådan lyder titlen på en artikel i The Wall Street Journal, der forklarer, at Facebook skaffer sig adgang til smartphonebrugeres oplysninger, der stammer fra andre apps. Uden deres samtykke.

Oplysningerne kan være af meget følsom karakter, eksempelvis omhandlende en brugers helbred eller fertilitet, og kan bruges til at lave målrettet annoncering på nettet. Udvekslingen sker ved hjælp af et værktøj ved navnet App Events, der gør det muligt at registrere en brugers aktivitet i apps, som derefter deles med Facebook. Adgangen til oplysningerne sker også, selvom smartphonebrugeren ikke logger ind på andre apps via Facebook.

Faktisk tyder undersøgelsen også på, at smartphonebrugere, som end ikke har en Facebook-konto, også kan være udsatte. Ud af 70 populære apps, som indsamler følsomme oplysninger og kan downloades i Apples populære App Store, sendte 11 data videre til Facebook.

Som reaktion på historien melder Facebook, at noget data er blevet delt i uoverensstemmelse med virksomhedens retningslinjer, som stipulerer, at der ikke må deles »oplysninger af helbredsmæssig, økonomisk karakter eller andre former for følsomme informationer.«

BRANCHENYT
Læs også