Erhverv

Salg af elcykler sætter rekord i »verdens førende cykelnation«

Den hollandske cykelkultur er i rivende udvikling, skriver The Guardian.

Groningen i Holland betegnes som en af verdens bedste byer for cyklister. En cyklist låser sin cykel fast i parkeringshus for cykler, hvor der er plads til lidt over 6.000 cykler. Foto: Simon Fals

De teknologiske fremskridt i cykelindustrien har fået hollænderne til at parkere den gamle jernhest og hoppe på elcyklen i stedet.

Sidste år blev der solgt mere en en mio. cykler i Holland, hvilket er en fremgang på 5,7 procentpoint sammenlignet med 2017. Ifølge The Guardian afspejler tallene en stigende interesse for elcykler:

Hollænderne købte cykler for i alt ni mia. kr. i rekordåret 2018. Seks mia. kr. gik til de eldrevne.

For første gang blev der solgt flere elcykler end traditionelle cykler.

Den stigende interesse for elcykler har samtidig drevet prisen i vejret. Gennemsnitsprisen for en cykel ligger på 9.000 kr., hvilket er en stigning på 1.500 kr. siden 2011, skriver The Guardian.

Floris Liebrand, kommunikationschef i transportselskabet RAI, forventer ikke, at priserne får en negativ effekt på udviklingen.

»Vi er verdens førende cykelnation, så vi er vant til at investere i innovative cykler," siger han til The Guardian.

»For os er det normalt at bruge 7-8.000 kr. på en cykel. Gennemsnitsprisen på en elscykel er omkring 15.000 kr., men det ligger i vores kultur«.

Salgstallene kan delvist forklares med sommervejret sidste år, skriver The Guardian. Men ifølge Floris Liebrand har hollændernes opfattelse af elcykler, som tidligere blev anset for at være de ældres transportmiddel, ændret sig.

»I fremtiden vil vi ikke tale om elcykler - bare cykler. Elcykler vil være det nye normale om 10-15 år, tror jeg. Vi tror, at alle cykler i fremtiden vil have små motorer,« siger Floris Liebrand.

BRANCHENYT
Læs også