Erhverv

Pantelånet er tilbage: Forbrugerrådet opfordrer til at passe på

Virksomheden pantsat.dk gør det muligt at pantsætte værdier mod at få et kontant beløb udbetalt. Dermed er pantelånet tilbage som en lånemulighed, men der er grund til at være opmærksom, vurderer Forbrugerrådet Tænk.

Artiklens øverste billede
Nu kan du pantsætte dine smykker for en periode mod et kontant beløb i hånden. Foto: Uffe Frandsen

Pantsæt din bil og få 100.000 i hånden. Efter seks måneder kan du købe din bil tilbage for 120.000.

Sådan kunne et lånetilbud lyde fra virksomheden Pantsat.dk, der er en relativt ny spiller på lånemarkedet. Selv kalder de sig et fair og billigt alternativ til kviklån. Forbrugerrådet Tænk anerkender, at renten på lånene er lavere end traditionelle kviklån, men forbrugere skal være opmærksomme, når de pantsætter deres værdier, lyder det fra seniorøkonom Morten Bruun Pedersen.

»Generelt tror jeg, at mange, der tager den slags lån, har en stram økonomi. Det vil typisk være, hvis man ikke kan få et lån i banken, eller hvis man gerne vil være anonym omkring sit lån,« siger han.

Han peger desuden på, at arvestykker eller andet af personlig værdi kan have en meget høj affektionsværdi, som er svær at sætte en reel pris på. Derfor skal man som forbruger være opmærksom på, at man mister sine pantsatte effekter, hvis ikke man har økonomisk mulighed for at tilbagekøbe dem.

Pantsat.dk startede op i december og har siden da haft omkring 100 kunder igennem virksomheden. Kunderne kommer fra alle samfundslag, lyder det fra Sander Lerche Rasmussen, der er ejer af pantsat.dk.

»Vores kunder er typisk ikke socialt udsatte kunder. De fleste af vores kunder kan godt betale deres ting tilbage, og det er også det, forretningsmodellen er bygget op omkring,« forklarer han.

Sander Lerche Rasmussen forklarer, at Pantsat.dk ikke er en billig måde at låne penge på, men at virksomheden rentemæssigt har lagt sig et godt stykke under de traditionelle kviklånsudbydere.

»Vores månedlige omkostninger er 7.5%. Det svarer til en ÅOP på 90%, hvilket er 8-9 gange billigere end de mest populære kviklån. Hvis man sammenligner os med langtids bank-lån er vi ikke billige, men præmisserne er også nogle helt andre - vi tager sikkerhed i genstande, som banken ikke kan,« forklarer han og tilføjer, at virksomheden vil henvise kunder til andre udbydere, hvis de er på jagt efter et mere langsigtet lån.

Forbrugerrådet Tænk er opmærksom på renten, der får frit spil hos de forskellige låneudbydere. En traditionel pantelånsvirksomhed må sætte en rente på 1,5 pct. på månedlig basis, men Pantsat.dk går ikke under denne type af virksomhed, fordi den kalder forretningen for ’salg med tilbagekøbsret’.

»Der er i dag i loven et loft over, hvor dyrt et pantelån må være. Vi vil gerne have, at politikerne også lægger et loft over omkostninger på kviklån. Jeg vil råde folk til at få lånet billigere i f.eks. en bank, hvor man kreditvurderer grundigere ud fra forbrugerens samlede økonomi. Kan det ikke lade sig gøre at få et lån her, så skal man tænke sig godt om, for så kan det være fordi, at udlåner vurderer, at man kan få svært ved at betale lånet tilbage,« siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.