Erhverv

Zealand Pharma indleder samarbejde med Alexion

Zealand Pharma modtager 25 mio. dollar i upfront betaling for samarbejdet samt aktieinvesteringer for 15 mio. dollar, fremgår det endvidere af meddelelsen. Foto: Zealand Pharma

Zealand Pharma indleder et samarbejde med amerikanske Alexion om at opdage og udvikle nye peptid-baserede lægemidler til komplement medieret sygdomme.

Det oplyser selskabet onsdag middag til fondsbørsen.

Zealand Pharma modtager 25 mio. dollar i upfront betaling for samarbejdet samt aktieinvesteringer for 15 mio. dollar, fremgår det endvidere af meddelelsen.

Ydermere kan samarbejdet kaste milepæls- og royaltybetalinger på op mod 610 mio. dollar af sig, oplyser Zealand Pharma.

- Komplement medieret sygdomme er sygdomme, hvor en aktivering af komplementsystemet spiller en rolle. Alexion er verdensførende inden for behandling af komplement medieret sygdomme, og vi er verdensførende inden for peptid-lægemiddeludvikling, og det er derfor, at samarbejdet er så spændende for os, siger Adam Steensberg, der udover at være forskningsdirektør også er midlertidig administrerende direktør i Zealand Pharma, til Ritzau Finans og tilføjer:

- Selve aftalen er lavet om det lead-molekyle, vi har, der er komplement C3, men udover det har Alexion mulighed for at vælge tre yderligere targets, hvortil der er knyttet upfront betalinger, milestones og royaltybetalinger til. Så det er et bredere strategisk samarbejde, vi igangsætter.

Aftalen er den største, Zealand Pharma nogensinde har indgået, fortæller Adam Steensberg desuden.

- Den åbner et enormt perspektiv. Det er den største aftale, Zealand nogensinde har lavet, og det er på et præklinisk program, som ikke har været på radaren blandt mange af vores investorer. Det, at vi samarbejder med Alexion nu, gør, at vi kan gå efter væsentligt flere sygdomme, og vi har også en klar forventning om, at Alexion også vil gå efter bredere sygdomme, forklarer han.

Aktien i Zealand Pharma reagerer positivt på nyheden og stiger 3,4 pct. til 110,20 kr.

Ifølge investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet er stigningen helt naturlig.

- Investorernes reaktion er meget naturlig og måske snarere i under- end overkanten. Samarbejdet er en potentiel ny indtægtsskabende aktivitet, som samtidig næsten er en garanti for, at Zealand Pharma ikke kommer til at mangle penge de kommende to år, hvor de gerne skulle kunne føre to eller flere projekter frem til produkt- og markedsføringsstadiet, skriver han i en kommentar.

Læs også