Erhverv

Firma giver overskud væk: 33.500 kr. til hver medarbejder

Flere danske virksomheder gør brug af overskudsdeling, og måske er det ikke så dumt endda.

De 140 ansatte i entreprenørfirmaet Vam A/S har igen fået en kontant belønning. PR-foto.

Den danske entreprenørvirksomhed Vam A/S fortsætter med at dele ud af de millionoverskud, som selskabet år efter år præsterer.

Denne gang har Vams fuldtidsansatte i gennemsnit fået udbetalt 33.500 kr. hver som en del af den overskudsdeling, der blev indført af medejer og tidligere direktør Søren Rasmussen i 1990'erne.

»Vi har skabt et flot resultat sammen, og det deler vi med hinanden. Det er fantastisk, at vi stiger i omsætning, men bundlinjen følger i høj grad med, hvilket danner grundlag for, at vi igen i år kan udbetale overskudsdeling til vores medarbejdere,« fortæller adm. direktør Allan Hougaard.

Vam A/S giver hvert år 27 pct. af sit overskud til de ansatte. I 2018 tjente Djursland-firmaet 9 mio. kr. Det bliver til 33.500 kr. i overskudsdeling til hver fuldtidsbeskæftiget medarbejder.

Derudover laver selskabet en såkaldt projektoverskudsdeling. Det betyder, at medarbejderne får tildelt en procentvis andel, fordelt på faktiske antal timer, ved overskud på et projekt.

Ved underskud på projektet går det i nul - ikke i minus.

»Vi kan konstatere, at vores måde at gøre tingene på virker, og vi holder dampen oppe. Derfor deler vi overskuddet med medarbejderne. Vi tror på at dele overskuddet skaber engagement og ejerskab,« siger Allan Hougaard.

Vam A/S er de senere år vokset betydeligt og omsætter i dag for over 200 mio. kr. årligt. Og det succesfulde entreprenørfirma er ikke det eneste, som deler overskuddet med sine ansatte.

Flere danske virksomheder gør brug af overskudsdeling, og måske er det ikke så dumt endda. I 2015 viste en analyse fra tænketanken Cevea, at virksomheder, der deler overskuddet med deres ansatte, klarer sig bedre økonomisk.

»Virksomhederne styrker holdånden og »Vi«-oplevelsen gennem overskudsdeling. Det er den måde, de rent økonomisk kan signalere til medarbejderne, at det gode overskud er deres fortjeneste, og at de selvfølgelig skal have del i det,« sagde analysechef i Cevea Frank Skov dengang til Ugebrevet A4.

Vam A/S beskæftiger i alt 140 ansatte.

BRANCHENYT
Læs også