Erhverv

Santa Fe realiserer kæmpe underskud på over en halv mia. kr.

Resterne efter ØK, flytteservicekoncernen Santa Fe, offentliggjorde søndag aften sit regnskab efter flere forsinkelser.

Santa Fe er et flytteservicefirma, der bl.a. hjælper virksomheder i forbindelse med udstationering af medarbejdere. Foto: Screendump fra Santa Fe's hjemmeside

Den trængte flytteservicekoncern Santa Fe har realiseret et kæmpe underskud på over en halv mia. kr.

Det fremgår af virksomhedens årsregnskab, som efter flere forsinkelser blev offentliggjort sent søndag aften.

Underskuddet skyldes primært afskrivninger på goodwill og andre immaterielle rettigheder fra købet af Interdean i 2011, mens koncernens problemfyldte forretning i Australien bidrog med -13,9 mio. euro af det samlede underskud på 69,9 mio. euro, svarende til cirka 520 mio. kr.

Santa Fe har i årevis kæmpet med store underskud i Australien, og i december tog ledelsen konsekvensen og forærede den australske forretning til den lokale ledelse for 1 australsk dollar.

Dette træk var ifølge virksomhedens direktør, Martin Thaysen, helt afgørende for at forbedre virksomhedens økonomiske performance fremadrettet. Santa Fe har de sidste fem år haft et samlet underskud før skat på 72 mio. euro, og siden Martin Thaysen tiltrådte i 2015, er virksomhedens aktiekurs faldet med 90 procent.

Nu har virksomheden så realiseret et nyt kæmpe underskud.

»Vi har ikke nået vores oprindelige finansielle mål for året, og resultatet for 2018 er klart utilfredsstillende,« siger Martin Thaysen i en skriftlig udtalelse til regnskabet.

Allerede torsdag kom det frem, at Santa Fe har genforhandlet vilkårene på et lån på 38 mio. euro fra den svenske kapitalfond Proventus. Genåbningen af låneaftalen betød bl.a., at Santa Fe slipper for at betale afdrag i 2019, men til gengæld skal hele lånet tilbagebetales den 1. april næste år.

Samtidig har virksomheden forpligtet sig på at lave en omstrukturering, der ifølge ledelsen vil få væsentlig indflydelse på både omsætning og driftsindtjening allerede i første kvartal af 2019.

Da det imidlertid endnu er uklart, hvor stor effekten vil være, vil Santa Fe først senere fortælle om sine prognoser for 2019.

»Vi har tillid til vores strategiske retning og til at vi kan levere en turnaround i 2019,« siger Martin Thaysen.

(mio. euro) 2018 2017 2016
Omsætning 214,2 248,6 338,6
Resultat -69,9 4,3 -10,5
Egenkapital 20,2 83,5 86,8
Læs også