Erhverv

Facebook-topchef: Vi har for stor magt over fri tale

Usømmeligt indhold på nettet bør straffes ud fra fælles global lovgivning, mener Mark Zuckerberg.

Foto: Washington Post photo by Matt McClain

Minutter efter terrorangrebet i New Zealand bredte gerningsmandens optagelse - et livestream, hvor 50 personer bliver skudt - sig på Facebook. I løbet af de følgende 24 timer fjernede Facebook angiveligt videoen 1,5 mio. gange. Men det var ikke nok til at forhindre massiv kritik af det sociale medies redigeringsevne.

Kritikken fik i ugens løb Facebook til at skærpe reglerne for brug af platformen til at opildne til had. Lørdag forsøgte topchef Mark Zuckerberg så i et indlæg i Washington Post at nedtone Facebooks ansvar. Han efterlyste i stedet politisk velvilje til at udvikle et globalt regelsæt til færden på nettet. Fælles retningslinjer vil nemlig gøre det nemmere at bekæmpe hadefuldt og voldeligt indhold såvel som værne om frie valg og beskytte brugernes data, mener Zuckerberg.

»Vi har et ansvar for at sikre, at vores brugere er sikre på vores tjenester. Det betyder at afgøre, hvad der tæller som terror-propaganda, hadefulde ytringer og meget andet. Vi vurderer løbende vores politik med eksperter, men i vores størrelsesorden vil vi blive ved med at begå fejl og træffe beslutninger, som folk er uenige i,« står der i indlægget.

Facebook har været hårdt ramt af kritik, siden det for et år siden kom frem, at konsulenthuset Cambridge Analytica uhindret kunne høste data fra millioner af Facebooks brugere. Ifølge Zuckerberg vil en model som EU’s databeskyttelsesprogram, GDPR, kunne få bugt med flere af de udfordringer, som både Facebook og internettet generelt står over for.

I øjeblikket sendes tvivlsomt indhold til en af Facebooks 15.000 moderatorer, som har beføjelse til at fjerne indholdet, hvis det strider mod Silicon Valley-gigantens regler. Men det er ikke en fejlfri proces, indrømmer Zuckerberg, som ønsker en større del af ansvaret for at luge ud i indholdet flyttet væk fra Facebook.

»Lovgivere fortæller mig konstant, at vi har for meget magt over, hvad der må ytres, og hvis jeg skal være ærlig, så er jeg faktisk enig,« skriver han.

Zuckerberg håber desuden på snart at se et system, som kan verificere aktørernes identitet i forbindelse med politiske reklamer og kampagner.

Læs også