Erhverv

SAS: Meget overraskende strejkevarsel

SAS er selv overrasket over, at selskabets skandinaviske piloter varsler konflikt med effekt fra den 26. april, efter at forhandlingerne mellem luftfartsselskabet og piloterne i SAS Pilot Group (SPG), der omfatter Danmark, Sverige og Norge, er brudt sammen tirsdag.

SAS Pilot Group dækker over Dansk Pilotforening, Norske SAS-flygeres Forening, Scandinavian Norge Flygerforening og Svensk Pilotförening. Sammenslutningen repræsenterer 95 pct. af alle SAS-piloter i Danmark, Norge og Sverige. Foto: Mads Claus Rasmussen

- Det var meget overraskende. Planen var at mødes igen den 8. april. Det var gennem pressemeddelelsen (fra SPG, red.), at vi registrerede, at modparten ikke ville komme tilbage til forhandlingerne, siger Knut-Morten Johansen, der er informationschef hos SAS Norge, til Dagens Näringsliv.

Han peger på, at SAS meget gerne vil finde en løsning på uenighederne, og at piloterne også virker til at være indstillede på at skabe et fortsat konkurrencedygtigt SAS fremover.

Men de krav, som piloterne stiller, kan ikke efterleves. Derfor håber SAS på mægling og en løsning på den måde.

- Vi ønsker fortsat samtaler for at nå en løsning, eventuelt med en tredjepart. For Norges del vil det sige hos Riksmekleren. Vi noterer os gennem meddelelsen, at det er ønsket at have et konkurrencedygtigt SAS, men der er desværre også enkelte urimelig krav, som ikke er forenelige med det, siger Knut-Morten Johansen til avisen.

Han ønsker dog ikke at gå ind i, hvilke dele af piloternes krav, som SAS finder urimelige.

SAS valgte inden forhandlingerne med piloterne at opsige den eksisterende aftale med piloterne, og det vækker undren hos piloterne, da selskabet med SPG's ord har klaret sig godt i lang tid med den aftale.

Med begrundelsen om, at SAS i de seneste to regnskabsår har tjent knap 4 mia. svenske kr. samlet set, ser piloterne ingen grund til, at den eksisterende aftale ikke kan videreføres.

Det er blandt andet balancen mellem arbejde og fritid, der er et stort stridspunkt i forhandlingerne.

Piloterne påpeger samtidig, at SAS forsøger at påvirke diskursen i forhandlingerne med historier i medierne om, at piloterne har høje lønkrav.

- Faktum er, at vi har bedt SAS om en markedstilpasning af vores løn. Piloterne i SAS har gennem flere år bidraget til lønsomhed i SAS. Tidligere ønskede SAS at sammenligne os med andre flyselskaber. Når løn og arbejdstidsordninger nu er værre end i andre seriøse flyselskaber, som vi kan sammenligne os med, nægter SAS at diskutere spørgsmålet om markedstilpasset løn til piloterne, siger Wilhelm Tersmeden, der er chef for den svenske pilotforening (SPF), i meddelelsen fra SPG.

SAS Pilot Group dækker over Dansk Pilotforening, Norske SAS-flygeres Forening, Scandinavian Norge Flygerforening og Svensk Pilotförening. Sammenslutningen repræsenterer 95 pct. af alle SAS-piloter i Danmark, Norge og Sverige.

Læs også
Top job