Erhverv

Energigiganten Ørsted har vundet navnestrid

Dong Energy skiftede i 2017 navn til Ørsted, og derfor sagsøgte Ørsted-efterkommere energiselskabet.

Adm. direktør i Dong Energy Henrik Poulsen går på scenen og afslører selskabets nye navn på et pressemøde i hovedkvarteret i Gentofte mandag d. 2. oktober 2017. Energiselskabet fortæller her, at det fremover hedder Ørsted, inspireret af den danske videnskabsmand H.C. Ørsted. Foto: Mads Claus Rasmussen

Energigiganten Ørsted frifindes i en sag, hvor efterkommere af H.C. Ørsted er utilfredse med, at Dong Energy i 2017 skiftede navn til Ørsted.

Det oplyser Sø- og Handelsretten, der har afgjort striden.

Sagen er udløst af, at Dong Energy skiftede navn til Ørsted i efteråret 2017. Dong - nu Ørsted - skiftede navn for at understrege, at selskabet var i gang med at sælge sine olie- og gasaktiviteter fra for at fokusere på grøn energi. Samtidig var der en uheldig betydning af navnet Dong på engelsk.

Men navneskiftet har langt fra huet flere efterkommere af den kendte videnskabsmand H.C. Ørsted. I januar 2018 stod efterkommerne frem og fortalte, at de ville sagsøge havvindmøllegiganten for at få selskabet Ørsted til at stoppe brugen af navnet.

Juridisk har striden handlet om, hvorvidt navneloven fra 2006, der beskytter navne med under 2000 bærere, eller praksis fra Patent- og Varemærkestyrelsen om navne bestemmer.

Advokat Jens Jakob Bugge fra advokatfirmaet Horten, der repræsenterer syv efterkommere af H.C. Ørsted, har i retten fortalt, at efterkommerne langt fra er tilfredse med, at Dong Energy skiftede navn til Ørsted.

- En af problemstillingerne i sagen er selvfølgelig, at efterkommerne ikke har noget større ønske om at blive associeret med Ørsted.

- Der har været betydelig omtale af Dong i tidens løb, og selskabet har delt vandene.

- En række forhold har vakt store følelser, blandt andet salget til Goldman Sachs, børsnoteringen og senest sagen om salget af Radius, sagde advokaten i marts.

Ørsteds administrerende direktør, Henrik Poulsen er tilfreds med, at selskabet fredag har vundet en navnestrid over efterkommere af videnskabsmanden H.C. Ørsted.

- Vores brug af navnet er en hyldest til H.C. Ørsted, som er en af Danmarks største videnskabsmænd gennem tiderne.

- For snart 200 år siden opdagede han elektromagnetismen og lagde dermed grunden til den måde, vi producerer elektricitet på i dag, udtaler direktøren blandt andet i en pressemeddelelse.

BRANCHENYT
Læs også