Erhverv

Udlændinge skruer op for opkøbstogter blandt danske firmaer

Over de seneste fem år er stadig flere nordiske virksomheder gledet på udenlandske hænder, og trafikken den anden vej følger ikke med. Det er kapitalfondene, der driver det - og kineserne, viser en analyse fra Nordea.

Tencent er en af de store kinesiske virksomheder, der har købt op i Norden. Der vil komme flere, spår Nordea - med mindre politikerne får bremset det. Foto: AP Images

Amerikanere og kinesere står for over 40 pct. af de virksomhedsopkøb, der er sket i Norden i 2018.

Det er resultatet af en støt stigende tendens med, at udlændinge køber betydeligt mere op blandt nordiske virksomheder end omvendt.

Udenlandsk shopping

Blandt de 20 største handler i Norden siden 2005 optræder Danmark et par gange, hvor en udenlandsk køber har meldt sig:

  • TCD blev i 2005 købt af en stribe kapitalfonde med bl.a. amerikanske Blackstone og KKR.
  • Danisco blev i 2011 købt af amerikanske Dupont.
  • Mærsk Olie & Gas blev i 2017 købt af franske Total

Blandt de største handler har Kina kun gjort sig i finsk erhvervsliv:

  • Tencent købte i 2016 softwareselskabet Supercell.
  • Finske Amer Sports blev i 2018 overtaget af et konsortium af kinesiske købere.

Det viser en undersøgelse, som Nordea har lavet af det nordiske og europæiske M&A-marked, altså markedet for køb og salg af virksomheder.

»Det er accelereret i de senere år, og jeg tror, det vil fortsætte. Der er stadig stor interesse fra virksomheder og investeringsfonde for at købe virksomheder, og samtidig er Norden attraktivt at operere i,« siger Johan Trocmé, director i Nordea og en af hovedforfatterne til rapporten.

At Norden er interessant skyldes grundlæggende, at der er ro, regelmæssighed og renlighed: Der er lov og orden på børsområdet, og dermed er aktionærernes rettigheder beskyttet. Der er relativ stor gennemsigtighed i virksomhedernes økonomi, fordi de skal aflevere detaljerede regnskaber. Og generelt er der meget lidt korruption og bestikkelse, der kan gøre det uforudsigeligt at manøvrere i markedet.

Købers hjemlandKøbesum (mia. euro)Andel af handlers værdi (pct.)
USA53,130,8
Storbritannien31,518,2
Kina20,511,9
Tyskland16,59,6
Canada14,18,2
Frankrig116,4
Japan9,35,4
Schweiz3,62,1
Holland2,31,4
Spanien1,20,7

Kilde: Nordea

Udover det attraktive i at investere i et marked, hvor der er styr på tingene, er der en anden, teknisk forklaring på, at USA og Storbritannien er de mest aktive købere.

»Kapitalfondene står for en væsentlig del af virksomhedskøbene, og mange af kapitalfondene har juridisk hjemme i Storbritannien og USA. Så det trækker dem op på listen,« forklarer Johan Trocmé.

Han ser ingen grund til, at kinesiske virksomheders og investorers lyst til nordiske opkøb skulle bremse op - det skulle da lige være meldingerne fra USA.

»Der er en sikkerhedspolitisk debat i især USA, om Kina må levere teleudstyr til USA og USA’s allierede. Hvis de bliver forbudt adgang, kan det bremse kinesernes M&A-aktivitet i Europa og Norden,« siger Johan Trocmé.

Vi har forgæves forsøgt at få en række kilder i M&A-markedet til at forholde sig til Nordeas undersøgelse, men uden held.

BRANCHENYT
Læs også