Erhverv

Bankkvinde erklærer sig skyldig i bestikkelsesskandale om afrikanske tunlån

En tidligere underdirektør i Credit Suisse har indrømmet, at hun var indblandet i ulovlighederne, der indhyllede tunobligationer for milliarder i Mozambique.

Detelina Subeva og to andre bankfolk fra Credit Suisse er anklaget for at være mellemled i Mozambiques store bestikkelsesskandale. Foto: Credit Suisse Foto: Antonio Calanni/AP

Investorer, der blev snøret i Mozambiques store investeringsskandale om obligationslån til tunfiskeri, får nu en smule retfærdighed.

Den 37-årige schweiziske bankkvinde Detelina Subeva har overfor en amerikansk domstol erklæret sig skyldig for at have stået for at håndtere mange millioner i bestikkelsespenge, som angiveligt ulovligt er blevet tappet fra lånene, skriver Financial Times.

Anklagerne beskylder i alt tre tidligere Credit Suisse-bankfolk for at have arbejdet sammen med Mozambiques tidligere finansminister Manuel Chang og en repræsentant fra den Abu Dhabi-baserede skibsbygger Privinvest om at kanalisere bestikkelsespenge relateret til fiskerilånene.

Detelina Subeva har erklæret sig skyldig i at hjælpe med at hvidvaske pengene, mens retten har opgivet øvrige sigtelser mod hende.

Lånene til de statsejede virksomheder blev solgt til investorer, som fik at vide, at pengene blandt andet gik til finansiere etableringen af et statsejet tunfiskeri og maritime sikkerhedsprojekter. 200 mio. dollars af de i alt 2 mia. dollars blev imidlertid ifølge anklagerne brugt på returkommission og bestikkelse.

BRANCHENYT
Læs også