Erhverv
0

Ørsted får ny storkonkurrent: To rivaler slår sig sammen og vil investere over 100 mia. i havvind

To udfordrere på markedet for vindenergi puljer ressourcerne i målet om at blive verdens andenstørste udvikler af offshore vindfarme.

Ørsted får selskab af en ny spiller, som har store ambitioner på markedet for havvind. Foto: Lars Skaaning/POLFOTO/Arkiv

To europæiske forsyningsselskaber har besluttet sig for at slå deres offshore vindforretninger sammen til én gigant, der skal tage konkurrencen op med blandt andre Ørsted.

Franske Engie og portugisiske EDP samler deres offshore vind-aktiviteter i et joint venture, som stiler efter at blive verdens andenstørste inden for udviklingen af vindmølleparker på havet inden 2025, skriver Financial Times.

Det nye selskab kommer til at have ansvaret for investeringer på mindst 15 mia. euro, eller 112 mia. kr, i havvind over de næste seks år.

»Vi tror på, at det er et marked, hvor størrelse betyder noget,« siger Isabelle Kocher, adm. direktør i Engie, til erhvervsmediet.

Der er dog umiddelbart fortsat langt for Engie og EDPs joint venture og op til Ørsted. De to europæiske udfordrere forventer at have 5-7 gigawatt havvind opført eller under udvikling i 2025.

Ørsted har overhalet sig selv inden om og har allerede nu sikret sig retten til at opføre de 11-12 gigawatt havvind, som var koncernens langsigtede mål for 2025. Nu lyder målet på at skaffe en kapacitet af grønne energikilder på over 30 gigawatt i 2030.

Hos Ørsted meldte ledelsen ud til kapitalmarkedsdagen i november 2018, at Ørsted frem mod 2025 vil investere omkring 200 mia. kr. i havvind og andre grønne energikilder.

»Vi har kolossale mængder af vækstmuligheder. Der er virkelig ikke plads til selvtilfredshed. Der er virkelig ikke plads til at sænke farten,« sagde Henrik Poulsen, topchef i Ørsted dengang.

BRANCHENYT
Læs også