Erhverv
0

Poser med trækul til grill er fulde af tropetræ

I 5 ud af 17 poser med trækul til grillning fra blandt andre Aldi, Netto og Kaufland var der tropisk eller subtropisk træ blandet i, viser tysk forbrugertest.

Hvis man bruger trækul på sin grill er der en risiko for, at det er lavet af træ fra troperne. Foto: Kristoffer Juel Poulsen. Foto: Kristoffer Juel Poulsen/AP

Forbrugerne i Europa risikerer at købe grill-trækul, som indeholder store mængder af importeret tropetræ - uden at vide det.

Det viser en undersøgelse, som Tysklands ”Stiftung Warentest” har foretaget. I 5 ud af 17 testede poser med grillkul var der blandet tropetræ i fra bl.a. sydamerikanske regnskove. Og det havde producenterne ikke skrevet i deres varedeklarationer.

En af poserne var endda prydet med et FSC-mærke, der skulle garantere bæredygtighed og miljørigtig skovhugst. Men posen indeholdt udelukkende trækul af tropetræ, skriver Stiftung Warentest i sin test.

Stiftung Warentest kan sammenlignes med det danske Forbrugerrådet Tænk og organisationens tests af diverse produkter.

Det var vedholdende rygter om brugen af træ fra overudnyttede områder i troperne og subtroperne, hvor sjældne træsorter bliver til grillkul, der havde fået den tyske forbrugerorganisation til at foretage testen.

Stiftung Warentest gik derfor ud på markedet og købte 17 poser med trækul på tankstationer, supermarkeder og lignende. Blandt andet hos Aldi og Netto, der også er repræsenteret i Danmark.

Tropetræet i de fem af poserne stammede fra træer, som vokser i Nigeria i Afrika og Paraguay i Sydamerika.

»I Paraguay ryddes store arealer til brug for kvæghold og dyrkning af afgrøder. Især i området Gran Chaco, der er en tropisk skov. Salget af træet forarbejdet som grillkul finansierer afskovningen,« skriver Stiftung Warentest.

BRANCHENYT
Læs også