Kinesiske ejere af dansk højttalerfirma må sluge milliontab

Store investeringer og tilskud fra de kinesiske ejere har ikke forhindret det danske højttalerfirma Dynaudio i at have underskud.

Dynaudio i Skanderborg udvikler, producerer og sælger avancerede lydsystemer. Foto: PR

Det danske højttalerfirma Dynaudio har trods milliontilførsel fra kinesiske ejere slået et stort hul i jorden i 2018.

Det seneste regnskab viser, at Skanderborg-selskabet kom ud af året med et underskud på knap 132 mio. kr., og egenkapitalen viser nu et minus på 152 mio. kr.

»Underskuddet er større end ventet og er påvirket af eksterne såvel som interne leveringsudfordringer, hvilket har resulteret i forsinkelser og udskydelser af vigtige produktlanceringer,« forklarer ledelsen i regnskabet.

Dynaudio har siden 2014 været ejet af den kinesiske koncern GoerTek, som i 2017 tilførte selskabet 125 mio. kr.

Regnskabstallene viser, at selskabet har måttet låne over 185 mio. kr. yderligere i 2018.

»Investeringerne i Dynaudio fra vores moderselskab Goertek har været massive, siden Goertek overtog os, og sidste års tab skyldes vores ejere høje forpligtelse og støtte i at sikre den videre udvikling af Dynaudio,« lyder det fra ledelsen.

Dynaudio både udvikler, producerer og sælger lydsystemer.

Dynaudio
 • Grundlagt i 1977 og har siden skabt sig et navn internationalt som producent af high-end-højttalere.
 • Hovedkontor og egen produktion i Skanderborg. Enkelte kabinetter bliver produceret i Letland, mens den nye serie af højttalere bliver produceret i Kina.
 • I december 2014 købte kinesiske Goertek 83 pct. af aktierne i Dynaudio for 291 mio. kr. Siden er også det mindre Aalborg-lydfirma AM3D købt op af Goertek og lagt ind under Dynaudio.
 • Leverer bilhøjttalere og lydsystemer til Volkswagen-gruppen, for eksempel til Volkswagen Phaeton og Golf, og til superbilen Bugatti Veyron.
 • De bliver solgt via datterselskaber i både Kina, USA og Tyskland, og der er også en afdeling i Holland og Sverige. Hovedparten af selskabets 377 ansatte er dog stadig at finde i Skanderborg.

  Med resultatet for 2018 in mente og et fokus på at skabe overskud fremover har ledelsen igangsat en større omrokering af organisationen, som er ført ud i livet i begyndelsen af året.

  Siden februar har kinesiske Jian Gou ifølge CVR-registret således været registreret som adm. direktør.

  »Med den nye organisation på plads forventer vi at have en stigende omsætning i 2019,« lyder det i ledelsesberetningen, hvor det også fremgår, at 2019 i det hele taget forventes at vise bedre takter.

  Omsætningen stiger da også og var i 2018 knap 421 mio. kr. mod 412 mio. kr. året før. Den største del af omsætningen bliver hentet i Europa, men i Asien er væksten klart størst.

  Af ledelsesberetningen fremgår det dog, at ejerne har stået klar med yderligere kapital allerede i første halvdel af 2019.

  BRANCHENYT
  Læs også