Erhverv

Rejseessay fra London: Med et ben på hver halvkugle

I en tid med gps og digitale kameraer i smartphones er et besøg på Royal Observatory et fascinerende tilbageblik på teknologiernes forhistorie.

Det Kongelige Observatorium i London har ligget i Greenwich siden 1675. Foto: Thomas Linder Thomsen I dag er Royal Observatory et museum, og herfra kan man se ud over Greenwich Park med Docklands i baggrunden. Foto: Thomas Linder Thomsen

Billedet er levende og viser udsigten fra Royal Observatory i London. Jeg kan se Greenwich Park, og jeg kan se mennesker gå forbi Old Royal Naval College og bag det skibene ude på Themsen. Billedet består af lys, og jeg ser det inde i Royal Observatorys camera obscura.

Camera obscura er latinsk for mørkt kammer. Når man lader lyset falde gennem et lille hul i et mørkt rum eller en kasse aftegnes et billede af landskabet uden for rummet på en flade inde i rummet. Fænomenet har været kendt helt tilbage i antikken. Fra 1500-tallet blev camera obscura brugt flittigt af malere og tegnere, og Leonardo da Vinci beskrev teknikken i detaljer. ..

BRANCHENYT
Læs også