Erhverv

Salget svigter i Novozymes - tvunget til stor nedjustering

Efter årets første fem måneder må Novozymes skuffe aktionærerne og nedtone forventningerne til 2019.

Novozymes' adm. direktør Peder Holk Nielsen.

Novozymes’ salg i USA svigter, og det kan mærkes på væksten i den danske enzymvirksomhed.

I årets første fem måneder er Novozymes’ salg faldet med to procent, og udsigterne til at rette op på den dårlige start på 2019 er ikke så opløftende som først antaget.

Derfor må Novozymes-ledelsen se sig tvunget til at nedjustere forventninger til 2019 betydeligt.

Allerede efter 1. kvartalsregnskab i april måtte Novozymes nedjustere den organiske vækst. Nu sker det så igen, hvor forventningerne til den organiske vækst i år får et hak ned fra 3-5 pct. til 1-3 pct.

»Selv om vi stadig forventer et solidt opsving i salget for resten af året drevet af nye, innovative løsninger, kan dette ikke opveje svagheden i nogle af vores forretningsområder, herunder især de landbrugs- og energirelaterede aktiviteter,« siger topchefen Peder Holk Nielsen i en meddelelse til Fondsbørsen.

Dårlige vejrforhold i USA’s midtvest påvirker kornforarbejdningen og er en udfordring for såningssæsonen. Det er et vigtigt marked for Novozymes’ bioenergiforretning, som ikke ser ud til at blive genoprettet, som ledelsen ellers forventede.

Nedjusteringen får også konsekvenser for bundlinje, hvor Novozymes sænker vækstforventningerne fra 5-10 pct. til 3-8 pct.

Med en nagativ vækst i årets første fem måneder forventer Novozymes-ledelsen naturligvis, at der kommer mere damp under kedlerne i andet halvår.

Der er især høje forventninger til salget af farmarelateret teknologi.

»Vi har fokus på at udnytte vores fulde potentiale, og vi vil give yderligere information omkring dette på vores kommende Capital Market Day den 17. juni,« siger Peder Holk Nielsen.

BRANCHENYT
Læs også