Erhverv

Held eller forstand? Kvinder bebrejder sig selv, når karrieren skranter

Kvinder tror mindre på held i karrieren end mænd, og det kan ende med at spænde ben for dem.

Kvinder skyder oftere skylden på egne kompetencer, hvis noget ikke lykkes i deres karriere, viser et nyt studie. Foto: JP Arkiv Foto: Emil Ryge Christoffersen

De fleste af os har nok prøvet at søge et job uden at få det. Flere har måske endda oplevet at være lige ved at lande drømmestillingen kun for at blive valgt fra ved den allersidste jobsamtale.

Men når karrieren ikke går, som man kunne ønske sig, er det så fordi, man simpelthen mangler erfaring og kompetencer? Eller spiller det også en rolle, om man helt tilfældigt er det rigtige sted på det rigtige tidspunkt?

Skal man tro et nyt dansk studie, der er foretaget ved Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet, så har mænd og kvinder to meget forskellige svar på de spørgsmål.

Studiet viser nemlig, at kvindelige universitetsstuderende tilsyneladende har en langt mindre tro på, at held kan hjælpe dem med at nå til tops, end deres mandlige medstuderende har.

Det skriver Videnskab.dk.

For at nuancere resultaterne er undersøgelsen lavet på baggrund af spørgeskemaer besvaret af universitetsstuderende i henholdsvis Qatar, hvor kønnene er meget adskilt, og i Danmark. I begge lande svarede langt flere mænd end kvinder, at de forventer, at chancen for at få en lederstilling blandt andet afhænger af »om jeg er heldig nok til at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.«

Ifølge Christina Lundsgaard Ottsen, der står bag undersøgelsen, kan kvindernes manglende tro på held muligvis forklare, hvorfor det er mænd, der sidder i langt de fleste lederstillinger i Danmark.

»Hvis mænd i højere grad tror på, at held spiller en rolle, har de noget at tørre det af på, hvis de får afslag på et job. De kan sige: ‘Nå, jeg var ikke heldig denne gang. Måske lykkes det næste gang’,« siger hun til Videnskab.dk, »Hvis man tror, at et afslag udelukkende skyldes, at man ikke har de rigtige kompetencer, har man kun sig selv at bebrejde. Derfor tænker jeg, at det kan hæmme kvinders mulighed for at få en karriere, at de ikke i samme grad som mænd tror på held.«

Christina Lundsgaard Ottsen peger desuden på, at det påvirker kvinders motivation, at de primært skyder skylden på sig selv, hvis noget i deres karriere ikke lykkes, og at det i yderste konsekvens kan ende med at påvirke deres ambitioner.

BRANCHENYT
Læs også