Erhverv

Nu bliver smileys brugt som bevis i retssager

I et stigende antal retssager i USA bliver der brugt smileys som bevismateriale. Det gør bevisbyrden vanskelig og mange dommere ved ikke, hvordan de skal håndtere de såkaldte emojis.

De fleste bruger smileys flittigt, når de skriver mails eller sms'er, men måske skal man fremover være varsom. Ved stadig flere retssager i USA bruges de såkaldte emojies nu som bevismateriale. Grafik: Arkiv Illustration: Colourbox

De fleste sender dagligt chat-beskeder, mails eller sms'er til kollegaer, chefer eller ansatte. En helt almindelig del af indholdet i de beskeder er små smileys, der som oftest understreger budskabet i beskeden.

Men fremover skal man måske tænke sig om to gange, før man vedhæfter de såkaldte emojis, der smiler, blinker, kysser, fnyser eller måske bare viser en thumbs up.

I USA oplever man nemlig et stigende antal retsager, hvor de små smileys indgår som bevismateriale, skriver CNN.

Udover kriminalsager er det oftest i sager om sexchikane, at de små emojis indgår. Men det kan også være i sager om uberettiget fyring.

For eksempel indgik en smilende smiley, ifølge CNN, i en retssag om en ansats uberettigede brug af sygedage. I den omtalte sag havde chefen i forbindelse med afskedigelsen sendt en række smilende smileys, hvilket ifølge forsvarsadvokaten beviste, at arbejdsgiveren var glad for at slippe af med den kvindelige ansatte.

Og selvom antallet af retssager, hvor smileys indgår som bevismateriale, stadig er på et lille niveau, så er tendensen klar. I 2017 var der 33 sager, hvor emojis indgik som bevismateriale. Det tal steg til 53 i 2018, og allerede nu er man tæt på 50 sager i 2019.

Det er dog ikke alle dommere, der godtager en smiley som bevisførelse for noget kriminelt, og mange dommere har også svært ved at tolke smileyens intention, skriver CNN.

»Der kan forsvinde rigtig meget i fortolkningen af en emoji,« siger Karen S. Elliott til det amerikanske nyhedsmedie. Hun er advokat hos advokatfirmaet Eckert Seamans Cherin & Mellott, der har kørt sager, hvor emojis indgik.

»Var smileyen ment som en joke eller var den alvor? Brugte afsenderen i virkeligheden smileyen som en skjult hentydning, men serveret på en måde, så man senere kunne argumentere for, at det bare var ment for sjov?,« spørger Karen S. Elliott.

Derudover så viser et studie fra Minnesota University i 2016, at emojierne ofte opfattes forskelligt i forhold til, om personen har en iPhone, der bruger iOS-styresystem, eller om personen bruger en Android-telefon. Her opfattede brugere af en Android-telefon (f.eks. Samsung eller Huawei, red.) en smilende emoji som jublende glad, mens iOS-brugere (iPhone, red.) tolkede smileyen, som om den var klar til kamp.

Specielt smileys uden tekst er ofte årsag til misforståelser og fejltolkninger, ifølge ekspert fra analyseinstituttet ABI Research, Stephanie Tomsett.

»Emojis kan ikke betragtes som et universelt sprog,« lyder det fra Tomsett.

Et andet problem er nemlig kulturforskellene. I mellemøsten er Thumbs up-emojien ofte blevet betragtet som stødende og vulgær, mens den i store dele af resten af verden opfattes som "super" eller "godt gået". I Kina bliver den smilende emoji ofte betragtet som sarkastisk, skriver CNN.

Flere jurister og eksperter efterspørger derfor en måde, hvorpå de mere end 2800 smileys kan figurere mere ensartet på diverse telefoner mm., så misforståelser i højere grad kan undgås.

Ifølge advokaten Karen S. Elliott, så vil den øgede brug af smileyes i retssager dog give en mere ensartet fortolkning af dem i juridisk henseende, og dermed vil dommere også have en mere afklaret holdning til brugen af dem som bevismateriale. Den holdning bakkes op af juraprofessor fra Santa Clara Universitetet i Californien, Eric Goldman, som siger til CNN:

»Der vil altid være en tilvænningsperiode med ankomsten af enhver ny teknologi - også for dommere. Men efterhånden som de vænner sig mere og mere til smileys, så vil de også finde en passende måde at behandle dem på i retssagerne,« konkluderer Goldman.

Læs også