Erhverv

YouTube er Googles hemmelige multimillardforretning - tror de

Man gætter på, at YouTube hiver et sted mellem 100 og 160 mia. kr. i omsætning til ejeren, Google. Men ingen ved det, for det enormt succesfulde video-mekka er dybt begravet i Googles samlede tal.

Analytikerne tror, at Youtube er en multimillardforretning for Google - men de aner det ikke, for Google-ejeren Alphabet vil ikke oplyse tallet.

Det kan godt være, det virker fjollet, at man kan få titusindvis eller millioner af mennesker til at glo på en kvinde, der pakker gaver ind, eller et barn der synger falsk eller en piratoptagelse fra en koncern.

Men der er milliarder af kroner i indtægterne på de annoncer, der garnerer de mange millioner af mærkelige videoklip på Youtube.

Derfor er det formentlig en enorm forretning, der hiver et trecifret milliardbeløb hjem til ejeren Google.

Men præcis hvor meget omsætning den netbaserede video-kanal står for, ved ingen andre end Google selv. Youtube-indtægterne er skjult i teknologigigantens øvrige forretning.

Det skriver New York Times i en artikel i anledning af, at Googles moderselskab Alphabet aflægger halvårsregnskab i denne uge.

Google hev 137 mia. dollars hjem i omsætning til Alphabet sidste år.

Ifølge New York Times gætter analytikerne på, at Youtubes omsætning ligger et sted mellem 16 mia. dollars og 25 mia. dollars, altså mellem 100 og 160 mia. kroner-

Det ville gøre forretningen lige så stor som f.eks. Netflix.

»Jeg mener, deres reservationer mod at give oplysninger nærmer sig paranoia, som om de ville indrømme fejltagelse, hvis de lod os finde ud af, om en af deres forretningsområder klarede sig dårligere end ventet,« siger en frustreret Michael Pachter, analytiker ved Wedbush Securities til New York TImes.

Da Alphabet aflagde regnskab for første kvartal, forklerede ledelsen de lidt skuffende tal med netop udviklingen i Youtube, og derfor vil analytikerne meget gerne selv kunne regne videoforretningen ind med lidt mere præcise bud end rene gæt.

Analytikerne sammenligner i øvrigt Alphabets hemmelighedskræmmeri med Apples seneste beslutning. Apple meddelte i november sidste år, at den ikke længere vil oplyse præcise salgstal for Iphones.

BRANCHENYT
Læs også