Erhverv

Færre skal læse til ingeniør – erhvervslivet er deprimeret

Færre unge bliver optaget på ingeniørstudierne – men der er også færre, der skal læse til pædagog.

Sandra Bitsch har søgt ind på pædagoguddannelsen på VIA University College i Aarhus – en uddannelse, som i en årrække har optaget færre. Foto: Morten Lau-NIelsen

Med 70 færre optagne på ingeniøruddannelserne og blot 197 flere optagne på STEM-uddannelserne inden for en række naturvidenskabelige og tekniske fag vækker årets optag af nye studerende bekymring i erhvervslivet.

»Jeg har virkelig svært ved at finde noget positivt. Samlet set er der 70 personer færre, der bliver optaget på ingeniørstudierne. Det er deprimerende,« siger Mette Fjord Sørensen, chef for forskning og uddannelse i Dansk Industri.

Hun opfordrer til, at man i højere grad målretter uddannelserne til erhvervslivets behov og f.eks. kigger på, om dimensioneringen skal skærpes i de fag, som har en høj ledighed.

Fredag får 65.714 unge at vide, at de er optaget på en videregående uddannelse. Formanden for Rektorkollegiet i Danske Universiteter, Anders Bjarklev, er heller ikke begejstret for, at der optages færre studerende på ingeniøruddannelserne.

»Det er ærgerligt, når der er brug for disse folk. Det ville være dejligt, hvis der kunne blive optaget flere på de tekniske uddannelser, men der er steder, hvor der ikke bliver søgt, og der dermed er ledige pladser,« siger Anders Bjarklev. Han opfordrer unge, der er blevet afvist, til at at søge bredere geografisk.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kan godt forstå virksomhedernes bekymring. Den deler hun. Samtidig siger hun, at det først og fremmest er tilbagegangen i optaget på pædagoguddannelserne og læreruddannelserne, der er en del af de såkaldte velfærdsuddannelser, som springer hende i øjnene.

»Tingene hænger sammen. Vi bliver nødt til at sikre, at produktionsvirksomhederne får den arbejdskraft, som de har brug for for at kunne finansiere resten af gildet. Men vi er historisk rige, og derfor kan det ikke hjælpe noget, at vi har en hverdag, hvor vores børn ikke har voksenkontakt nok, og hvor der bliver løbet for stærkt på vores sygehuse. Derfor vil jeg tillade mig som minister at være optaget af begge dele,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Camilla Wang, rektor på professionshøjskolen Absalon, der har størst tilbagegang i antal optagne pædagoger, roser regeringen for at sætte fokus på velfærdsuddannelserne. Ifølge hende er pædagoguddannelsen »på vej mod en akut krise.«

Læs også