Erhverv

EU og Canada omgår USA's handelsballade

EU og Canada har indgået en aftale om løsning af fremtidige WTO-tvister. Dermed undviger de USA's forsøg på obstruktion.

Under Donald Trump har USA blokeret for udvælgelsen af de dommere, der skal løse appelsager ved verdenshandelsorganisationen WTO. Nu snor Canada og EU sig uden om med en indbyrdes aftale. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

I et forsøg på ikke at blive fanget i Donald Trumps obstruktionsforsøg i verdenshandelsorganisationen WTO har Canada og EU indgået en aftale.

Den skal sikre, at hvis de to partner bliver uenige om handelsforhold, og den ene indberetter den anden, vil sagen kunne blive afgjort på en måde, som begge parter respekterer.

Det skriver Reuters.

Deres aftale er en reaktion på, at USA under Donald Trump blokerer for udnævnelsen af appeldommere i WTO, og dermed risikerer evt. klagesager at ende i et limbo, fordi der ikke er nogen dommere til at håndtere evt. appelsager.

Dermed fungerer WTO ikke som den globale ”sidste insan” for uenigheder mellem lande om handelsforhold.

Trump har begrundet USA’s blokade med, at WTO overskrider sit eget mandat og ikke spiller efter reglerne. Kritikerne af Trumps handling mener derimod, han reelt er ude på at underminerer WTO som en organisation, der kan underkende USA i handelsanliggender.

Ifølge Reuters vil Canada og EU forsøge at indgå lignende aftaler med andre WTO-medlemmer som Kina, Indien og Brasilien.

Men ifølge nuhedsbuerauets kilder kan der være lande, der foretrækker at omgå problemet ved indbyrdes at aftale ikke at appellere afgørelser til det organ i WTO, som er sat ude af kraft.

Ifølge Reuters frygter nogle eksperter, at USA løbende vil gå tilbage til en handelspolitik, hvor WTO ikke har samme rolle, men hvor USA løser sine handelskonflikter med diplomatisk muskelkraft.

Læs også