Erhverv

Milliardfond trækker bremsen for olie og kul: EU-fond vil lægge om til kun grønne projekter

Allerede fra 2020 vil en af EUs store fonde, Den Europæiske Investeringsbank, holde op med at støtte projekter, baseret på olie og kul, fremgår det af et forslag. Ideen er at lægge sig op ad klimaaftalen fra Paris.

Hvis EU-landene bakker om på fondens planer, skal Den Europæiske Investeringsbank ikke støtte projekter, baseret på fossile brændstoffer, efter 2020. Arkivfoto: AP/Monika Skolimowska

En hane, der har pumpet milliarder af støttekroner ud til olie og kul i EU, ser ud til at blive slukket allerede fra 2020.

Den britiske avis The Guardian har set et forslag til en ny forretningsplan for Den Europæiske Investeringsbank, og den betyder, at fonden med udgangen af 2020 vil lukke af for ansøgninger, der er baseret på olie, gas eller kul.

»Overgangen vil blive grundlæggende. Det vil blive nødvendigt med solidaritet for at sikre støtte til potentielt sårbare grupper og regioner,» står der ifølge The Guardian i rapporten.

Af samme grund vil fonden etablere en overgangsordning, hvor EU-medlemsstater kan få støtte til at bevæge sig mod en renere økonomi.

Fonden har før støttet projekter som en gasrørledning ved Adriaterhavet og olielagerfaciliteter på Cypern.

Men eksperter er begyndt at lægge pres på fonden. Ifølge den britiske avis støttede fonden sidste år projekter med fossile brændstoffer med i alt 2,4 mia. euro, altså omkring 18 mia. kr.

Helt overordnet ligger der i forslaget, at fonden læner sig op ad Parisaftalen på klimaområdet, og det vil sige, at den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader over niveauet fra 1990.

Nu skal EU-landene bag investeringsfonden bakke op om og vedtage den ambitiøse klimavision.

I givet fald vil det være et modigt og rigtigt skridt, mener flere miljøforkæmperorganisationer.

»EIB’s forslag om at stoppe finansieringen af fossile brændstoffer i 2020 er et kæmpe skridt fremad i klima-lederskab. Med dette initiativ er verdens største multilaterale udlånsinstitution opsat på at lægge olie, gas og kul bag sig,« siger Alex Doukas, talsmand for klimakampagneorganisationen Oil Change International til The Guardian.

Læs også