Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Dårligt nyt for eksporten af bacon og smør: Pundet styrtdykker

Pundkursen er faldet til det laveste niveau i to år. Det rammer den danske eksport over Nordsøen, og et snarligt hårdt brexit kan gøre situationen endnu værre.

Brexit - britisk farvel til EU
Storbritanniens nye premierminister Boris Johnson besøgte mandag en af landets flådebaser. Han benyttede lejligheden til at slå fast, at landet forlader EU 31. oktober - med eller uden en aftale.

Foto: Jeff J Mitchell / POOL / AFP

Storbritanniens nye premierminister Boris Johnson har på få dage knockoutet det britiske pund, som mandag faldt til 8,19 kr. - den laveste kurs i to år. Målt mod den amerikanske dollar er pundkursen nu den laveste siden marts 2017.

Udviklingen er dårligt nyt for de danske virksomheder, der eksporterer bacon, smør, øl og andre varer over Nordsøen til de britiske forbrugere.

Den lave pundkurs betyder, at eksportvarerne bliver mindre værd, når der omregnes til danske kroner, og det kan være vanskeligt at kompensere for kursfaldet ved at hæve priserne. Dels fordi det britiske detailmarked er ekstremt konkurrencebetonet og præget af store discountkæder. Og dels de britiske forbrugere er blevet endnu mere prisbevidste efter brexit-afstemningen, som har skabt stor usikkerhed om den økonomiske udvikling i landet.

Arla har tidligere oplyst, at kursfaldet på bund efter brexit-afstemningen koster selskabet omkring 1,15 mia. kr. på bundlinjen årligt.

De aktuelle kursfald ses som en reaktion på, at den nye regering med Boris Johnson i spidsen har sat kursen direkte mod et hårdt brexit. Det vil blandt andet indebære, at Storbritannien forlader EU uden en handelsaftale. Boris Johnson fastslog mandag, at den eksisterende skilsmisseaftale med EU er død.

Ifølge Reuters advarede Johnson om, at Storbritannien 31. oktober forlader EU uden en aftale, med mindre EU er parat til at genforhandle aftalen, hvilket EU hidtil kategorisk har nægtet.

Boris Johnson tiltrådte som premierminister i onsdags. Siden er pundkursen faldet fra 8,37 kr. til 8,19 kr., fordi ministrene i den nye regering har gjort det helt klart, at de arbejder ud fra en antagelse om, at der bliver tale om et såkaldt hårdt brexit.

Et hårdt brexit uden en handelsaftale mellem EU og Storbritannien kan gøre livet endnu mere surt for de danske eksportvirksomheder. De toldsatser, som den tidligere britiske regering annoncerede i marts, er ganske vist på et niveau, som de danske virksomheder kan leve med. Til gengæld venter der ekstraudgifter til admistration, kontrol og ventetid ved grænseovergangene. Samtidig kan fortsatte kursfald på pund forringe værdien af eksporten yderligere, og et tilbageslag i britisk økonomi kan svække forbrugernes købekraft.

Mens pundet er sendt i gulvet, fik de britiske aktier masser af luft under vingerne mandag. Det toneangivende aktieindeks FTSE 100 steg knap 2 pct. til det højeste niveau i næsten et år. Det skyldes dels konkrete virksomhedsnyheder, men også at den lave pundkurs styrker de britiske eksportvirksomheders indtjening, fordi deres salg i eksempelvis dollar og euro pludselig bliver mere værd målt i pund.

BRANCHENYT
Læs også