Erhverv

Væksten styrtdykker i EU

Finans forklarer: Trods de rekordlave renter fortsætter væksten med at falde i EU. Den Europæiske Centralbank ventes at reagere med yderligere pengepolitiske lempelser.

Opbremsningen i Europas økonomi fortsætter. Væksten i de 28 EU-lande er nu på årsbasis faldet fra 1,6 til 1,3 pct. - det laveste niveau siden fjerde kvartal 2013.

Det viser nye opgørelser fra Eurostat, som opgør medlemslandenes bruttonationalprodukt pr. kvartal og sammenligner med niveauet i det tilsvarende kvartal året før.

Fra andet kvartal 2018 til andet kvartal 2019 var væksten blot de nævnte 1,3 pct. I de 19 eurolande er væksten helt nede på 1,1 pct. - også her er der tale om det laveste niveau siden fjerde kvartal 2013.

Der er heller ingen trøst at hente, hvis man zoomer ind på væksten i andet kvartal sammenlignet med første kvartal. I den periode er EU-28 blot vokset 0,2 pct. - den laveste vækst siden første kvartal 2013.

Som et ekko af disse tal er inflationen i eurozonen faldet til 1,1 pct., og der er tale om en opbremsning i alle zonens store økonomier anført af Tyskland. I Italen er inflationen helt nede på 0,4 pct. årligt.

Europæisk økonomi trækker ind i krybesporet på et tidspunkt, hvor renterne er historisk lave. Under normale omstændigheder burde det virke som raketbrændstof på den økonomiske vækst, men denne gang udvikler tingene sig ikke i overensstemmelse med lærebøgerne.

Den afgående præsident for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, har for nylig understreget, at europæisk økonomi får det »værre og værre«. Denne udtalelse er formentlig optakten til yderligere pengepolitiske lempelser i et forsøg på at få omdrejningstallet i europæisk økonomi til at stige.

Læs også