Serier

Trump ryster aktiemarkederne: »We will be taxing the hell out of China«

Trump lægger told på stort set alle kinesiske varer og lover, at indtil der er en handelsaftale, vil Kina blive beskattet ind i helvede.

Trumps handelskrig
Præsident Donald Trump fastslog på et valgmøde i Cincinatti, at indtil der foreligger en handelsaftale vil Kina blive "beskattet ind i helvede".
Foto: Bryan Woolston/Reuters

Optrapningen af handelskrigen mellem USA og Kina ryster aktiemarkederne på begge sider af Atlanten.

Det danske C25-indeks lukkede med et fald på 1,6 pct., og i USA fortsatte de fald, der blev indledt torsdag, da præsident Donald Trump affyrede en byge af tweets, som optrappede handelskrigen.

Torsdag aften amerikansk tid skruede Trump endnu mere op for retorikken på et valgmøde i Cincinatti. Her fastslog han, at »indtil der er en (handels-) aftale, vil vi beskatte Kina ind i helvede.«

»Until such time as there is a deal, we will be taxing the hell out of China.«

Inden Trumps angreb lå det amerikanske aktiemarked torsdag til en pæn stigning, men det blev på sekunder vekslet til et fald, og tendensen er fortsat i dag som følge af blandt andet udtalelserne på valgmødet i Cincinatti.

S&P 500 er faldet yderligere 1 pct. til det laveste niveau i en måned, mens teknologiindekset Nasdaq er faldet næsten 2 pct.

Det skal understreges, at der er tale om fald fra rekordhøje niveauer.

Den ulmende bekymring for konsekvenserne af handelskrigen blussede op torsdag, da præsident Trump i fire hurtige tweets meddelte, at USA fra 1. september lægger 10 pct. importtold på kinesiske varer til en værdi af 300 mia. dollars. USA har allerede lagt 25 pct. told på andre kinesiske varer til en værdi af 250 mia. dollars. Når den nye told træder i kraft om en måned, er stort set alle de varer, som Kina eksporterer til USA pålagt told, og Trump understreger, at disse satser gradvist kan forhøjes.

USA og Kina har tidligere på ugen forhandlet om en handelsaftale, men møderne i Shanghai endte uden resultat, og Trump langede torsdag hårdt ud efter de kinesiske forhandlere, som han anklager for at løbe fra de løfter, de giver.

I dag kom svaret fra Kina, som gør det helt klart, at man forbereder gengældelsesaktioner. Ifølge Reuters fastslår en talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, at Kina ikke finder sig i »afpresning« og ikke har tænkt sig at vige en tomme for presset fra Washington.

»Hvis USA vedtager disse tariffer, så vil Kina være nødt til at tage de nødvendige modtræk for at beskytte landets centale og fundamentale interesser. Vi accepterer hverken pres, intimidering eller afpresning,« lyder det fra talsmanden.

USA's nye toldmur mod Kina vil gøre mange produkter dyrere, hvilket i første række vil påvirke forbrugerrettede amerikanske selskaber, som derfor blev ramt af store kursfald fredag.

Donald Trump adresserede denne problemstilling på valgmødet i Cincinatti, da han anbefalede virksomhederne at flytte deres produktion til USA og dermed slippe for told.

Alle venter nu på svaret fra Beijing, og frygten er, at handelskrigen vil svække den globale vækst, som i forvejen er for nedadgående.

Læs også