Erhverv

Masseskyderi får internetselskab til at sige stop: Sender omstridt webforum i sort

Det kontroversielle diskussionsforum 8chan er sendt offline af it-leverandøren Cloudfare. Det sker efter endnu et masseskyderi i USA, der sammen med højreekstreme holdninger blev annonceret på forhånd på 8chan.

Et Walmart-supermarked i byen El Paso i Texas blev lørdag den 3. august ramt af højreekstrem terror med 21 dødsofre. Det har fået it-leverandøren Cloudfare til i praksis at lukke et diskussionsforum på internettet, den omstridte webside 8chan. Foto: Jorge Salgado/Reuers

En højreekstrem terrorist åbnede lørdag ild i et Walmart-supermarked i Texas og dræbte 21 mennesker.

Men før han gjorde det, blev angrebet annonceret og et manifest publiceret på webportalen 8chan. Ligesom det er sket i forbindelse med højreekstreme angreb mod tilfældige i Christchurch i New Zealand og i en synagoge i Californien.

Nu er 8chan ikke længere online, for it-selskabet Cloudfare har valgt at trække den tekniske understøttelse af 8chan-forummet, skriver New York Times. Cloudfare leverede en beskyttelse mod webangreb, og uden denne beskyttelse er den i nogen kredse stærkt upopulære 8chan-side ikke til at holde oven vande på internettet.

Dermed lander Cloudfare midt i den generelle debat om, hvem der har ansvaret for, hvad internettet bliver brugt til. Og om en it-leverandør på den måde skal blande sig i, hvad der skal beskyttes på internettet, og hvad der ikke skal.

I første omgang har de store tech-selskaber som Facebook og Twitter været i vælten og blevet beskyldt for at lægge platform til ekstreme holdninger. Facebook har efter de seneste års kritik og skandaler ansat mange tusinde nye folk til at holde øje med indhold, som går over grænsen. Twitter har lukket flere profiler ned, blandt andet den højt profilerede Alex Jones og hans Infowar-medie. Men selvom præsident Donald Trump overtræder de regler, Twitter nu modererer sin platform efter, er Donald Trumps Twitter-konto ikke lukket ned.

8chan er en udløber af webforummet 4chan, som også har lagt websider til lidt af hvert. Men efter kritik af grænseoverskridende indhold begyndte 4chan at moderere indholdet lukke de mest ekstreme sider. Det førte til, at 8chan blev oprettet i 2013 som en platform med ’fuld ytringsfrihed’.

Siden har stifteren af 8chan fortrudt sin kreation, og i weekenden opfordrede han i New York Times til, at 8chan blev lukket helt ned. Han overlod i 2015 kontrollen med websitet til Jim Watson, som omvendt ønsker at køre videre som normalt på trods af 8chans rolle i nu tre skyderier og terroranslag.

I stedet har der rejst sig et pres på de tekniske leverandører til 8chan, og det fik altså Cloudfare til at stoppe samarbejdet og dermed sende 8chan i sort. Det omstridte forum kan dog komme online igen, når en ny leverandør på sikkerhedsområdet er fundet.

Læs også