Erhverv

Flyselskab erkender, at passagerer overvåges med kameraer

Cathay Pacific bruger data om passagerer til at forbedre rejseoplevelsen og sikkerheden, ifølge selskabet.

Kameraerne, der overvåger passagererne for Cathay, er placeret rundt omkring i kabinen - ikke i passagerernes underholdningselektronik. Arkivfoto: Wikimedia Commons

Hvis du flyver med asiatiske Cathay Pacific - og ønsker at værne om dit privatliv - skal du måske overveje at skifte flyselskab. For Cathay erkender nu, at passagerer overvåges med kameraer i kabinen, skriver CNN.

Cathay har i forbindelse med en ændring af privatlivspolitikken bekræftet, at kundernes adfærd filmes. Det handler blandt andet om at se, hvad passagererne bruger tid på i luften, og hvordan de udnytter underholdsningstilbuddene. Samtidig mener Cathay, at den øgede viden om passagererne er til gavn for sikkerheden.

Flyselskabet mener ikke, at den øgede kontrol er til ugunst for kunderne.

»Alle optagelser håndteres med en høj grad af sikkerhed. Og der er ingen kameraer på toiletterne,« beroliger en talsmand for flyselskabet over for CNN.

Den luftbårne datasikkerhed er dog ikke nagelfast, viser tidligere erfaringer. I oktober 2018 erkendte Cathay et datalæk, der potentielt kunne omfatte ni millioner passagerer. Og British Airways blev tildelt en stor bøde samme år af EU for et tilsvarende tab af data.

En cybersikkerhedsekspert, som CNN har talt med, udtrykker frygt for, at flyselskabernes materiale om passagererne kan falde i de forkerte hænder.

»Den største risiko ved udviklingen er, at uønskede personer med skumle hensigter kan tiltvinge sig adgang til informationerne,« siger Vitaly Kamuk til det amerikanske medie.  

Panasonic Avionics, der udvikler underholdningsystemer for bl.a. Cathay, mener, at rejsendes frygt for brud på privatlivet er en overreaktion. Selskabet mener, at fordelene ved overvågningen er større end ulemperne, og at kunderne på et tidspunkt vil få øjnene op for det. 

BRANCHENYT
Læs også