Serier

Rekordhøj opbakning til euroen - men ikke i Danmark

En ny undersøgelse viser, at euroen har størst opbakning fra befolkningen de steder, hvor den er møntfod.

Brexit - britisk farvel til EU
Foto: Altopress af PhotoAlto

76 pct. - Så mange procent af den europæiske befolkning fra eurolande bakker op om den fælles europæiske valuta. Det er det højeste siden 2004.

Det viser en ny undersøgelse fra Eurobarometer, som Kommissionen foretager to gange årligt.

For alle lande i EU er det 62 pct. af befolkningerne, der støtter op om euroen, hvilket er uændret fra den seneste undersøgelse, men på det højeste niveau siden 2007.

Helt overordnet viser undersøgelsen, at euroen har opbakning i de lande, der bruger den - stadig med, at modstanden mod euroen er dalet fra 38 pct. i 2016 til 30 pct. i den nye undersøgelse.

Ifølge seniorrådgiver for Tænketanken Europa, Jan Høst Schmidt, kan den dalende tendens fra 2016 skyldes brexit, mens opbakningen blandt eurolandene ret simpelt skyldes tilfredshed med mønten.

Opbakningen til euroen er for eksempel relativt stor i Italien. Det kan virke en smule modsætningsfyldt, når man tænker på, at den italienske regering består af de to EU- og euroskeptiske partier; Lega og Femstjernebevægelse. Men Jan Høst Schmidt har et bud på, hvad modsætningerne kan skyldes:

»Befolkningen i Italien vil ikke miste den økonomiske stabilitet, som det har givet at være med i samarbejdet. Matteo Salvini (italiensk indenrigsminister og formand for Lega-partiet, red.) har næppe opbakning i sit bagland til at afskaffe euroen,« siger Jan Høst Schmidt.

Når det kommer til den danske opbakning til euroen, er den faldet fra 30 pct. i den forrige undersøgelse til nu 26 pct. Den danske opbakning til euroen har aldrig været stor, og særligt under den græske gældskrise forsvandt støtten til det monetære samarbejde i den danske befolkning.

Opbakningen til møntfoden er størst i Slovakiet, hvor 88 pct. er for eurosamarbejdet, mens Sverige og Storbritannien deler sidstepladsen, hvor tallet begge steder lyder på 25 pct.

Læs også