Erhverv

Britiske supermarkeder advarer: Brexit uden aftale vil give tomme hylder

Der vil mangle en række friske fødevarer i uger eller måneder efter en ’no-deal’ brexit, vurderer supermarkedernes brancheorganisation i England. Meget vil rådne op, mens det venter på toldbehandling.

Briterne kan vågne op til mangel på en række friske fødevarer den 1. november, hvis det ender med et brexit uden en aftale med EU. På den tid af året importerer Storbritannien 60 pct. af alle fødevarer. Foto: Simon Dawson/Bloomberg

Storbritanniens har med Boris Johnson som ny premierminister kurs mod et brexit uden en aftale med EU. Og i den lange række af forventede konsekvenser ved et ’no-deal brexit’ kommer også tomme hylder i supermarkederne.

Det vil kunne mærkes hos forbrugerne, lyder det fra brancheforeningen The Food and Drink Federation, ifølge Reuters.

»Vi kommer ikke til at sulte, men der vil være mangel på friske fødevarer og nogle specialvarer,« siger Tim Rycroft, driftsdirektør i organisationen, til Reuters.

Manglen på friske fødevarer, der bliver importeret, vil tage uger og måneder, vurderer han, ligesom priserne vil sige på de varer, som kommer til at mangle.

Også den store supermarkedskæde Tesco har været ude og advare om problemet. Og timingen gør det ikke bedre, for Storbritanniens aftale om en udskydelse af brexit udløber den 31. oktober. Det engelske klima betyder, at produktionen af frugt og grønt falder kraftigt henover efteråret, og typisk vil 60 pct. af alle fødevarer være importeret omkring de. 1. november.

Supermarkederne vil fylde lagrene med varer op til 31. oktober – ligesom de gjorde i marts, hvor samme trussel lurede – men friske, forgængelige varer skal i sagens natur leveres løbende. Og et brexit uden en aftale om import og told kan udløse kaos i for eksempel havnen i Dover, hvor en stor del af varerne fra fastlandet lander med færge.

Af samme grund har nogle distributionsfirmaer planer om at omdirigere varer til andre havne, i håb om at der er mindre kø til toldbehandling der.

Sidder lastbiler med tomater og peberfrugt fast i dagevis i toldkøen, vil varerne gå til, og det er med til potentielt at udløse store ekstraomkostninger for supermarkederne. Op til 800 mio. kr. om ugen samlet set, lyder vurderingen fra brancheorganisationen.

En måde at mindske skadevirkningerne på kan være at arbejde sammen på tværs i branchen om logistik og indkøb, men det kræver, at en lang række konkurrenceregler så bliver sat midlertidigt ud af kraft. Det har The Food and Drink Federation bedt om sker, foreløbigt uden held.

Læs også