Erhverv

Ørsted-direktør: Stort gennembrud i USA - ser kæmpe potentiale i landet

Administrerende direktør i Dong Energy Henrik Poulsen er meget tilfreds med kvartalet, hvor udviklingen har levet op til forventningerne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017

Ørsted har fået et "stort gennembrud i USA" i årets andet kvartal, hvor energikoncernen to gange i løbet af sommeren er blevet udnævnt til sejrherre i store udbudsrunder for havvind i landet.

Sådan lyder det fra Ørsteds topchef, Henrik Poulsen, efter at selskabet torsdag morgen har præsenteret regnskab for årets andet kvartal.

- Det har været et meget tilfredsstillende kvartal, hvor vi har set en udvikling, der flugter med vores forventninger. Det har været et stort gennembrud i USA at vinde de her to store projekter, så det har selvfølgelig fyldt meget, siger direktøren til Ritzau Finans.

I juni blev Ørsted udvalgt som foretrukken leverandør af et havvindprojekt med en kapacitet på 1100 megawatt (MW) i staten New Jersey, mens der knap en måned efter kom godt nyt fra New York.

Her var Ørsted ligeledes en af de heldige udviklere, der gik videre til kontraktforhandlingerne med myndighederne med et projekt med en kapacitet på 880 MW.

Henrik Poulsen forventer, at den kommende tid byder på flere auktioner inden for havvind i USA, som han vurderer, har et "kæmpe vækstpotentiale".

- Der er et kæmpe vækstpotentiale inden for havvind i USA, som vi har set forløst - særligt inden for de seneste 18-24 måneder. Vi forventer, at der over de kommende 2-3 år fortsat vil komme en lang række auktioner, siger direktøren.

Blandt andet i de to stater Massachusetts og Connecticut er der udbudsrunder for havvind i løbet af efteråret.

Spørgsmål: Har I tænkt jer at byde ind ved runderne i Massachusetts og Connecticut?

- Det er ikke noget, vi kommenterer, lyder det fra Henrik Poulsen.

I Massachusetts er der budfrist 23. august, mens budrunden i Connecticut lukker 30. september. Der ventes svar fra begge budrunder i november 2019.

Mens første halvdel af 2019 har budt på store sejre i USA for Ørsted, har energikoncernen omvendt tabt udbudsrunder i både Frankrig og Holland.

Henrik Poulsen fortalte i juli 2018 til Ritzau Finans, at Europa efter alt at dømme ville være Ørsteds hovedfokus mange år frem, men selskabet har nu nået et punkt, hvor det er svært at definere et hjemmemarked, fortæller han efter regnskabet torsdag.

- Vi er nået til et punkt, hvor der er svært at sige, hvad der er hjemmemarkedet for os. Vi ser en markant stigende global efterspørgsel efter havvind, så vi ser på de samlede, globale markedsmuligheder - vi tænker ikke i, hvad der er hjemmemarkedet, lyder det fra topchefen.

Han ser dog et kæmpe marked i Europa de kommende år:

- Vi ser stadig et kæmpe marked i Europa, hvor vi forventer en lang række auktioner og udbud de kommende to-tre år på tværs af flere lande som England, Frankrig og Holland.

- Vi arbejder i øjeblikket på at udvikle og indhente forskellige godkendelser for Hornsea 3-projektet, så det kan deltage i en auktion i England - forventeligt i 2021. Vi forventer flere udbud over de næste år, så der er masser af spændende muligheder på tværs af Europa, vi kigger på, lyder det fra Henrik Poulsen.

Ørsted nåede et i årets andet kvartal en lavere omsætning, end analytikerne havde ventet, men indtjeningen på driften oversteg dog forventningen blandt analytikerkorpset.

Toplinjen endte på 16.443 mio. kr. i kvartalet mod ventede 17.516 mio. kr. blandt analytikerne, mens driftsoverskuddet (EBITDA) landede på 3625 mio. kr. Her var der ventet et resultat på 3026 mio. kr. blandt analytikerne.

Investorerne giver regnskabet en lunken modtagelse på børsen i København, hvor energiaktien sendes ned med 0,4 pct. til 639,60 kr. efter et kvarters handel. Det sker i et let positivt marked, hvor C25-indekset stiger 0,6 pct.

Læs også