Erhverv

Ikea og dronning Silvia vil bygge boliger til demente

Samarbejde mellem den svenske møbelgigant og den svenske dronnings velgørenhedsorganisation skal skabe hjem, der er særligt målrettede demente.

Ikea har indgået nyt samarbejde for at skabe særligt designede hjem til demensramte. Foto: Philip Davali // Ekstra Bladet

Sverige står overfor en problemstilling, som de fleste andre lande kender til. Befolkningen bliver ældre og ældre. Derfor vil Ikea bygge huse, der gør det muligt for demensramte at blive boende hjemme, i stedet for at skulle på plejehjem.

Det skriver CNN.

Ikea vil nu lancere en ny slags boliger for demenspatienter gennem BoKlok, der er et samarbejde mellem møbelgiganten og byggefirmaet Skanska.

Projektet har fået navnet SilviaBo efter den svenske dronning, der har været partner på projektet fra begyndelsen. Dronningens mor led selv af Alzheimers. Dronning Silvia er både medlem af projektets bestyrelse og har været involveret i designprocessen.

Det er dog ikke en ny strategi for Ikea at bygge boliger. Over de seneste tre årtier har virksomheden bygget mere end 11.000 specialdesignede hjem i Sverige, Norge og Finand.

Og nu er turen altså kommet til demensboliger. Det er planen, at projektet skal kunne spare den svenske stat for en stor del af udgifter til pleje samt give demenspatienter mulighed for at bo i eget hjem.

»Omkostninger til pleje af ælde eksploderer. Det er meget billigere for samfundet at give dem pleje og hjælp i hjemmet. Vi ser også et voksede problem med, at de kommer på institutioner, hvor de ikke ønsker at være,« siger Jonas Spangenberg, der administrerende direktør for BoKlok.

Inden 2040 vil hver fjerde svensker være 65 eller ældre. En udvikling der til dels skyldes det store baby boom efter anden verdenskrig. Og i Sverige hvor den forventede levelader ligesom i Danmark kun stiger, kan der altså forventes at udgifter til ældrepleje ligeledes vil fortsætte i samme retning.

SilviaBo er stadig i startfasen og indtil videre er der blevet bygget et pilotprojekt med seks lejligheder lige uden for Stockholm. Der er endnu ikke flyttet beboere ind.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS sundhedsbranchen, hvor genmanipulation og en banebrydende afløser for penicillin er under mikroskopet.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også